Cinc presos van resultar intoxicats per inhalació de fum en un incendi que un d'ells va provocar a l'interior de la seva cel·la a la presó Mas d'Enric del Catllar i que va obligar a evacuar 90 reclusos als patis del centre penitenciari. Segons van informar fonts penitenciàries, l'incendi es va iniciar cap a les 03.00 hores de la matinada quan un dels reclusos va calar foc intencionadament a un matalàs de la seva cel·la, situada al mòdul 2 de la presó i que no compartia amb cap altre intern.

Encara que el foc va ser controlat pels mateixos funcionaris de la presó amb extintors, quatre reclusos de cel·les pròximes van resultar lleument intoxicats per inhalació de fum, a més del mateix pres que va provocar el foc. Com a mesura preventiva, la direcció del centre penitenciari va evacuar als patis de la presó 90 presos del mòdul 2.

Els cinc reclusos intoxicats, després de ser atesos per les ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), van ser evacuats a l'Hospital Santa Tecla de Tarragona, on tots cinc ja han estat donats d'alta.

A més, en l'incident va quedar ferit, amb contusions lleus, un dels funcionaris que havia intervingut per reduir el reclús que va provocar l'incendi. En les tasques d'extinció del foc i de ventilació del fum acumulat a les cel·les hi han participat quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat. Després de tenir coneixement de l'incident, el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, es va desplaçar a la presó del Catllar.

Un brot d'agressivitat

El director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Amand Calderó, va explicar que l'incident protagonitzat per l'intern "no té res a veure amb cap queixa o reivindicació", sinó que es deu a "un estat d'alteració i a un brot d'agressivitat fora del normal".

Calderó va descartar que l'acció respongui al malestar existent, segons fonts sindicals, per la mala qualitat i l'escassetat del menjar que se serveix al centre. A més, va apuntar que, en el torn de nit, la presó disposava de 10 funcionaris, una xifra que veu "dimensionada" als 320 interns que acull a dia d'avui. El responsable de Serveis Penitenciaris va fer valoració molt satisfactòria de la gestió de l'incident, que va ser derivat de la crema intencionada d'un matalàs. Els mateixos funcionaris del centre penitenciari van apagar el matalàs amb un extintor i, un cop ventilades les habitacions afectades, els reclusos van poder tornar a les seves cel·les al cap de poques hores. Fins i tot, després de l'actuació realitzada, els reclusos van aplaudir els funcionaris per la seva actuació.

El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, va afirmar també que la situació s'ha gestionat amb una professionalitat "de primer nivell" i de manera excel·lent. Peris va destacar positivament el "cooperativisme" de la plantilla, que s'ha bolcat davant el succés.