El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar ampliar sis mesos el termini per investigar l'expresident de la Generalitat Artur Mas pel 9-N, després de la parada que va patir la instrucció en obrir-se una causa paral·lela al Tribunal Suprem contra el diputat Francesc Homs. En un acte, l'instructor de la causa del 9-N en l'alt tribunal català, Joan Manuel Abril, accepta la proposta plantejada per la Fiscalia, que va sol·licitar ampliar 18 mesos la causa en considerar-la complexa, encara que estableix un període de tan sols mig any.

La reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal d'octubre del 2015 permet ampliar en les causes que es declarin complexes el termini de la investigació dels sis mesos fixats inicialment a un període de 18 mesos, ampliables a un altre any i mig, encara que el jutge del TSJC opta en aquesta ocasió per delimitar l'ampliació del termini a un període de mig any.

El magistrat al·lega «raons sobrevingudes» per ampliar el termini d'investigació, especialment perquè el Tribunal Suprem va acordar obrir una investigació pels mateixos fets a l'exconseller de Presidència Francesc Homs, donada la seva condició d'aforat en ser diputat al Congrés.

«De la instrucció que, en el seu cas, pugui dur a terme el Tribunal Suprem poden sorgir dades rellevants per a la present instrucció», al·lega el jutge en la seva resolució, que es pot recórrer.

La causa oberta pel TSJC sobre el 9-N, en la qual estan sent investigats l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, va quedar durant setmanes paralitzada a l'espera del que decidia el Suprem sobre Francesc Homs, ja que en ser diputat al Congrés en l'última legislatura correspon a aquest òrgan investigar-lo.

Després d'advertir que la instrucció del TSJC va quedar «paralitzada» pels tràmits del Suprem respecte a Homs, la Fiscalia va sol·licitar que es declarés la causa complexa i, aplicant l'article 324.1 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, es prolongués la investigació fins al límit dels 18 mesos previstos en la normativa.