El nombre de menors afectats per enterovirus a Catalunya amb afectacions neurològiques ja arriba a 82, dels quals 19 estan hospitalitzats, sis d'ells en unitats de cures intensives (UCI), segons va informar ahir el Departament de Salut de la Generalitat.

Segons va explicar el sotsdirector del Servei Català de la Salut, Josep Maria Argimon, la majoria dels casos s'han detectat a la Regió Sanitària de Barcelona, amb un total de 35 afectats, mentre que a la de Tarragona han estat 32 casos en 14 municipis, dels quals 12 són de la capital tarragonina, «que és un nombre superior a l'esperat inicialment».

Argimon va assegurar també que no hi ha una vinculació escolar, territorial o familiar entre els menors afectats, 9 més que la setmana passada. El responsable de Salut va explicar que s'han detectat 5 casos a la Regió Sanitària de Girona, quatre a la Catalunya Central, 4 a Lleida i dos a les Terres de l'Ebre.

Paral·lelament, el cap de microbiologia de l'Hospital de Vall d'Hebron, Tomás Pumarola, va assegurar que el brot s'ha «estabilitzat» perquè hi ha un o dos casos per dia i va afirmar que hi haurà més afectats al juny i juliol, encara que esperen que el brot baixi en el mes d'agost.

El director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, va explicar que la majoria dels afectats s'han recuperat després de cinc o set dies hospitalitzats i va apuntar que només dos o tres no han aconseguit recuperar-se totalment.

Els responsables de Salut Pública no han volgut, no obstant això, especificar les seqüeles ni l'estat d'aquests menors per preservar la seva intimitat. Argimon però va informar que el 59% dels afectats són nens, i el 41% nenes, i que el 65% dels malalts són menors de dos anys.

Pumarola va precisar que el 41% dels menors infectats van ser derivats a hospitals fora de la seva localitat, dels quals, dos terços van ser tractats a l'Hospital Vall d'Hebron, de manera que van estar hospitalitzats més de 20 afectats per l'enterovirus A71.

El cap de Pediatria de Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, va recordar que els pacients que tenen una afectació neurològica de l'enterovirus A71 són «una petita proporció» i també va assenyalar que «molts altres nens són asimptomàtics».