Dues hores i mitja de reunió -interrompuda cada tres quarts d'hora per les votacions a l'hemicicle del Parlament- van deixar clar que les posicions de la CUP i el Govern continuen molt allunyades en l'àmbit pressupostari. L'executiu va fer arribar una nova oferta als anticapitalistes però va tornar a ser rebutjada. Una de les principals propostes és la de fer créixer la despesa social -via ampliacions de crèdit- a través de la creació de dos nous impostos sobre les entitats de crèdit i sobre l'energia nuclear que substitueixin els dos anul·lats pel TC. El document, que l'executiu va fer públic un cop acabada la reunió, també preveu, entre d'altres, incrementar en 20 milions la partida de la llei de la dependència, 60 milions en dos anys destinats a les escoles bressol i recuperar la titularitat pública d'ATLL si el Tribunal Suprem ratifica l'anul·lació de la concessió dictaminada pel TSJC.

Malgrat tots els canvis proposats, tal com ja havia avançat al matí el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, entre les propostes no es troba cap reforma del tram autonòmic de l'IRPF ni de cap altre impost autonòmic. El Govern es va comprometre, però, a «estudiar una eventual modificació de l'estructura impositiva en les principals figures tributàries en la fase de tramitació del projecte de llei, un cop superat el debat a la totalitat».

La posició de la CUP

Tot i la nova proposta de l'Executiu, els diputats i membres del Secretariat Nacional de la CUP van sortir de la reunió amb la mateixa idea fixa que van entrar. Tal i com va explicar la diputada Anna Gabriel, els anticapitalistes no veuen motius per retirar la seva esmena a la totalitat als pressupostos i, per tant, mantenen el veto als comptes. I és que les modificacions que han proposat des del departament d'Economia en el seu document no són suficients i no donen el tomb que els cupaires reclamen. És per això que la CUP segueix reclamant la «retirada» dels pressupostos entrats al Parlament, perquè fins i tot amb els canvis proposats aquest dijous els consideren dins «el marc autonòmic».

Els cupaires continuen demanant la introducció de canvis en la llei d'acompanyament dels pressupostos «per tal de garantir ingressos a llarg termini que proposin mesures contundents cap a una estructura tributària més justa i equitativa, amb major capacitat recaptatòria i més eficaç contra el frau». Això, asseguren, no tindria impacte en els ingressos fins el 2017 i, per tant, «es tractaria de proposar canvis significatius en l'estructura del tram autonòmic de l'IRPF, una reformulació de l'impost de patrimoni cap a un impost sobre grans fortunes, recuperació del de donacions i successions i algun altre nou impost».