El president Carles Puigdemont va protagonitzar ahir un agre xoc amb el líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, que el va acusar de donar «instruccions polítiques» als Mossos d'Esquadra per tal d'evitar més detencions a Gràcia, unes «ordres» a la policia que Puigdemont veu més «acostumat» el ministre de l'Interior.

A la sessió de control al president de la Generalitat en el ple al Parlament, García Albiol va denunciar que, després dels incidents ocorreguts al barri de Gràcia de Barcelona arran del desallotjament del «banc expropiat», només hi ha hagut «dos detinguts», cosa que segons el seu parer «no és casual», ja que es deu a una voluntat de no incomodar el grup de la CUP, amb la qual hi ha un debat per aprovar els Pressupostos.

La provocació del PPC

Des del seu escó, García Albiol va exhibir un cartell d'Endavant, una de les formacions integrades a la CUP, en què apareix la imatge d'un agent dels Mossos, darrere del lema: «Pistolers, fora de Gràcia». Segons la opinió del líder del PPC, hi ha una «intencionalitat política» per a «no actuar davant els responsables dels incidents» a Gràcia, on durant els darrers dies s'han «cremat contenidors, destrossat cotxes, motocicletes i comerços i ferit un nombre important d'agents del cos de seguretat».

El fet que d'aquests incidents només s'hagin derivat dues detencions pot deure's, segons García Albiol, o bé a una «falta de professionalitat» per part dels Mossos d'Esquadra, cosa que va descartar perquè són «excel·lents professionals», o bé per una directriu del Govern.

«Cal ser molt poc responsable per mentir o suggerir una mentida», va replicar Puigdemont, que va donar a entendre que el Govern central sí que està «acostumat» a donar «ordres polítiques» a la Policia perquè, per exemple, elabori «informes falsos» contra adversaris polítics del Partit Popular.

Després d'ironitzar sobre els elogis de García Albiol als Mossos malgrat que el Govern de Mariano Rajoy havia obstaculitzat el seu accés al grup que avalua el risc d'amenaça terrorista, Puigdemont el va reptar a demostrar amb proves la seva acusació. «Potser està acostumat a tenir una policia, com té el seu ministre de l'Interior (Jorge Fernández Díaz), que obeeix instruccions polítiques i que elabora informes falsos», va apuntar el president de la Generalitat. «Les detencions les ordenen els jutges i les decideixen els policies, com sempre ha passat en aquest país i com espero que passi durant molts anys», va afegir Carles Puigdemont, que va evitar respondre si la Generalitat es presentarà com a acusació particular contra els causants de les destrosses a Gràcia.

En acabar l'intercanvi dialèctic entre Puigdemont i García Albiol, el diputat de la CUP Benet Salellas va demanar la paraula per replicar al president del grup parlamentari popular, però la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, li va recordar que la sessió de control al Govern no dóna peu a rèpliques alternatives.