La Generalitat de Catalunya ha creat una nova qualificació d'acollida de persones migrants que permetrà elaborar programes de formació oficial i reconèixer les competències dels professionals que acullen aquest col·lectiu. Els departaments d'Ensenyament i Treball, Afers Socials i Famílies van aprovar una actualització del Catàleg de Qualificacions Professionals de Catalunya, elaborada per l'Institut Català de les Qualificacions Professionals, que inclou la nova qualificació d'Acollida de persones migrants.

Els programes de formació oficial que presenta el catàleg capacitaran aquests professionals perquè promoguin i garanteixin l'acompanyament de les persones migrants en el seu procés d'arribada a Catalunya. En aquest sentit, la qualificació d'Acollida de persones migrants permetrà que els professionals exerceixin aquesta activitat laboral amb una certificació oficial que acrediti la seva competència segons va informar el Departament de Presidència.

A partir d'aquesta formació, els professionals hauran d'atendre, comunicar-se, acompanyar i executar els tràmits de la gestió administrativa a les persones migrants durant el procés de primera acollida.