La CUP ha complert la seva amenaça. El Consell Polític i el grup parlamentari de la CUP van aprovar dissabte passat presentar una esmena a la totalitat als pressupostos aprovats pel Govern. I per demostrar que no era només un avís, els anticapitalistes van enregistrar ahir mateix la seva esmena al Parlament. Després, la diputada Eulàlia Reguant va comparèixer en roda de premsa per alertar al Govern que després d'aquest gest no hi ha marxa enrere i que l'Executiu ha de retirar la seva proposta de pressupostos i fer-ne una de nova, o les votacions del ple l'obligaran a fer-ho igualment.

I és que sense uns nous comptes «que incorporin les propostes, demandes i visions de la CUP», els anticapitalistes no arribaran a cap acord amb JxSí i el Govern. «Que deixin de mirar el dit i mirin la lluna», va etzibar Reguant a l'Executiu per demanar-li que no allargui el debat sobre els comptes que va aprovar. «Els diem a JxSí i al Govern que es deixi de discutir sobre si hi haurà esmena a la totalitat o no. És un fet, ho vam aprovar i es presenta».

D'aquesta manera, Eulàlia Reguant explicava ahir que el seu grup parlamentari ja havia presentat l'esmena a la totalitat que havien anunciat, i instava l'Executiu i la portaveu, Neus Munté, a deixar de debatre sobre la seva retirada per «posar-s'hi a treballar per fer una proposta que incorpori les demandes i la visió de la CUP sobre què han de ser els pressupostos». La desobediència al topall de dèficit imposat pel ministeri d'Hisenda, reformes impositives i fiscals «més ambicioses» o fer que sigui un «pressupost d'inflexió» en el marc del procés sobiranista, són alguns dels conceptes que la CUP remarca que troba a faltar en l'actual projecte de llei. Segons Reguant, si els comptes passen el tràmit del ple del dia 8 «el capítol d'ingressos ja no es podrà tocar».

«El que estem fent és molt seriós i aquí ningú vol posar cap entrebanc. Aquests pressupostos són els que han de reflectir la Declaració del 9-N i també que estem construint una república per a tots els catalans, i per tant les classes populars ho notaran», va explicar.

En aquest sentit, els anticapitalistes consideren que el que volen modificar del pressupost no es pot fer amb esmenes parcials únicament. «La proposta de pressupostos tal i com està plantejada no respon al que demana la CUP. És una esmena de retorn per una nova proposta amb altres plantejaments», va dir Reguant, tot afegint que fan això des de la «convicció que podem fer uns pressupostos millors, que ens deixin a les portes de la independència».

La proposta del Govern

Paral·lelament, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va afirmar ahir al matí que el Govern estaria disposat a afrontar una possible revisió de l'IRPF al fet que la CUP aixequi el seu veto als Pressupostos de la Generalitat per al 2016. La consellera va advertir que és «poc compatible» fer una «crida al diàleg», com fa la CUP, i a la vegada anunciar una «esmena a la totalitat» que «deixa poc marge a la negociació», a l'hora que ha avisat del risc que quedi «tocat» el procés sobiranista si no s'aproven els comptes.

Si la CUP no retira l'esmena a la totalitat als pressupostos, Junts pel Sí no disposarà de majoria parlamentària per aconseguir que el Parlament admeti a tràmit el projecte del Govern i s'haurà de tornar a replantejar.