La CUP veu «irreversible» presentar una esmena a la totalitat als Pressupostos de la Generalitat, però creu que hi ha marge per negociar-los amb JxSí sobre la base d'una fiscalitat progressiva «amb un retorn al model del tripartit» i si es «reverteixen les retallades i les privatitzacions». En roda de premsa al Parlament, els diputats de la CUP Benet Salellas i Mireia Vehí van explicar que «amb l'actual projecte de Pressupostos» donat a conèixer pel vicepresident Oriol Junqueras la setmana passada, «és irreversible presentar l'esmena a la totalitat» anunciada pel seu grup dissabte passat.

Si bé la CUP encara no l'ha registrat formalment, «ho farà abans del dia 6», que és el dia que finalitza el termini, van matissar els dos diputats, ja que «la decisió ja està presa». Ara bé, van precisar, «això no significa» que la CUP no vulgui negociar els Pressupostos amb JxSí, com deixava entreveure el cap de llista de CDC a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, i si s'introdueixen els impostos suspesos pel Tribunal Constitucional (TC), llavors «avançarem en la bona línia».

«Hem repetit per activa i per passiva», va afirmar Mireia Vehí, «que desitgem poder discutir els Pressupostos en la seva integritat» per aconseguir canvis en «eixos bàsics» per a la CUP, com són que «hi hagi elements de ruptura amb l'Estat espanyol, una fiscalitat més progressiva i revertir les retallades i les privatitzacions».

Repunt al sobiranisme

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va apel·lar a la responsabilitat col·lectiva del sobiranisme català i, en concret, dels partits representats al Parlament per flexibilitzar postures i «trobar el punt de trobada» que permeti aprovar els Pressupostos. Joan Tardà va fer referència «a la responsabilitat de JxSí», del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del vicepresident, Oriol Junqueras, però també a la dels companys de la CUP. «A l'altra banda, lamentablement, hi ha una convergència d'interessos. Els contraris a la independència han de posar tota la llenya al foc per intentar fer descarrilar el procés, i nosaltres hem de veure-ho i actuar en conseqüència» va assegurar.