El Departament de Salut va informar ahir a la tarda que el nombre de casos d'afectats per enterovirus havia augmentat fins els 73, després que l'últim balanç del dijous passat fos de 60 afectats. A més, els infants hospitalitzats en diversos centres de Catalunya amb afectacions neurològiques agudes també va creixer, passant de 17 a 19. Dins d'aquesta xifra, quatre estan ingressats a la UCI.

Aquest augment, segons els experts, entra dins dels paràmetres normals. «Aquestes variacions o pics són normals; sempre passen en qualsevol brot com ara per exemple el de la grip», va explicar el cap de servei de pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, que recorda que la gran majoria dels casos evolucionen favorablement. El Departament de Salut va subratllar que és necessari mantenir-se «prudents i cauts» perquè és prematur fer prediccions sobre l'evolució d'aquest episodi i també va assegurar que actualment tota la xarxa assistencial està treballant de forma coordinada.

D'altra banda, des del passat dimecres 18 de maig, el dia després de fer-se públic el brot, fins aquest passat diumenge dia 29, s'han comptabilitzat fins a 1.049 trucades sobre enterovirus al telèfon 061 CatSalut Respon. La majoria de consultes es van concentrar els primers dies i han anat a la baixa des de fa una setmana. Les peticions més habituals són sobre la simptomatologia, les mesures preventives i els mecanismes de contagi d'aquesta tipologia de virus.

Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població que majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d'infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus.

Arran de l'aparició d'un nombre excepcional de casos d'infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat, el Departament de Salut va activar una taula de seguiment; ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s'ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial, i ha reforçat la vigilància epidemiològica. Salut va tornar a recomanar fer vida normal i portar els nens a l'escola de manera habitual.