Nou persones, entre les quals sis agents dels Mossos d'Esquadra, van resultar ferides de diversa consideració en els aldarulls que es van registrar ahir al barri de Gràcia de Barcelona durant el nou intent de reocupar el "Banc Expropiat" . Un dels afectats va ser un fotògraf que va patir un trau per l'impacte d'una llauna, mentre que un jove va ser ruixat amb lleixiu i va haver de ser evacuat a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. La policia catalana, per la seva banda, va informar que sis agents van resultar ferits de diversa consideració durant els enfrontaments.

La tensió entre manifestants i policies es va començar a evidenciar al matí, quan la policia va tallar el trànsit al voltant del "Banc Expropiat", que es troba en l'encreuament entre Travessera de Gràcia i el final del carrer Verdi de Barcelona, i va establir un cordó de seguretat al voltant del local, amb el qual va impedir el trànsit rodat i de vianants.

La concentració d'uns 200 manifestants va començar al voltant de les dotze del migdia a la plaça de la Revolució, on en aquell moment hi havia la regidora de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona María José Lecha. De mica en mica, els manifestants, la majoria joves, van intentar acostar-se al local ocupat, on van topar amb un cordó policial que els impedia el pas. Per això, van començar a corejar diferents consignes contra la policia.

Al cap d'un parell d'hores, alguns manifestants van llançar aigua, pedres, farina i llaunes contra els agents, que van repel·lir l'agressió amb un parell de petites càrregues, la qual cosa va generar alguns moments de tensió a la zona sense major gravetat.

Els manifestants van tornar a aparèixer a escena a la tarda, quan centenars de persones es van manifestar amb l'objectiu de tornar a ocupar el "Banc Expropiat". La marxa va transcórrer amb total normalitat en forma de manifestació, i va ser l'embrió de diversos càntics advertint del "retorn" dels okupes, així com de crits en record d'Ester Quintana i de Juan Andrés Benítez. Al final de la protesta els organitzadors van agrair la participació de la gent després "d'un dia molt llarg" que van donar per acabat.

La manifestació va estar encapçalada per una pancarta on es podia llegir "Manuel Bravo Solano fora del barri", en referència al propietari del local buit. Alguns veïns del barri van acompanyar la marxa amb repic de cassoles des dels balcons de la plaça Revolució, que van seguir també pels carrers Terol, Torrijos, la plaça de la Virreina, Església, Tres Senyores, Rabassa i la plaça Rovira Trias, on va acabar.

Missatge de Garganté

Els aldarulls d'ahir van tornar a fer bullir les xarxes socials. Va ser precisament a través d'aquestes plataformes que el regidor de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona Josep Garganté va criticar que un agent dels Mossos d'Esquadra l'havia copejat, segons la seva versió, mentre anava caminant als voltants del banc expropiat del barri de Gràcia.

L'edil cupaire, que va penjar una fotografia a Twitter en què es veia la seva esquena tatuada i una franja envermellida en la seva pell, va donar a conèixer el número de l'agent en una piulada on detallava els fets: "Em colpeja amb porra quan estic d'esquena caminant. Aquí continuem", va escriure.

Garganté també va indicar que ja estava en possessió d'un informe mèdic i que restava a l'espera d'"una imatge o un vídeo del moment". "Haureu de demanar disculpes", va apuntar en al·lusió a la policia catalana, que va declinar valorar el que va considerar un incident eventual. A part del regidor, a la manifestació també hi va ser present la diputada de la CUP al Parlament, Anna Gabriel.