La CUP presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat. Això és el que va aprovar ahir en la reunió del Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària celebrat a Vilassar de Dalt, "esperant que Junts pel Sí presenti una nova proposta amb canvis importants". Els cupaires volen "tenir més temps per negociar una nova proposta més desobedient amb l'Estat i obedient amb el Parlament i la declaració del 9-N". La diputada Eulàlia Reguant va assegurar que la decisió no suposa que vulguin "carregar-se" la legislatura, sinó que demanen a JxSí una "nova proposta". La decisió es va prendre amb 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions.

"Els pressupostos no responen a allò que enteníem que havien de respondre: uns comptes netament rupturistes i que revertissin privatitzacions i retallades", va assenyalar Reguant, que va apuntar que és per això que han decidit que la millor opció és presentar una esmena a la totalitat als pressupostos. Però per a Reguant, "aquí no s'acaba res, sinó que tot just comencem a negociar i encara tenim uns dies". "No volem perdre la setmana que ve", va suavitzar llavors Reguant, que va demanar a Junts pel Sí que mogui fitxa. "Demanem a JxSí que faci una altra proposta, amb uns altres paràmetres, que continguin part de les nostres iniciatives", va reblar, tot lamentant que els comptes presentats per Oriol Junqueras no inclouen "cap o gairebé cap" de les demandes de la CUP.

Reguant va exigir "canvis importants" als pressupostos 2016 de la Generalitat. "Els pressupostos que la CUP podria votar favorablement han de plantejar una desobediència clara i frontal en relació a les imposicions de l'estat espanyol, i això vol dir desobeir els topalls de dèficit, la suspensió de lleis i la suspensió de sistemes de recaptació", va indicar la diputada cupaire, que també va parlar de fer cas omís als mercats financers.

"O sigui, impagar el deute i els interessos", va puntualitzar Reguant, que també va apostar per plantejar clarament la reversió de les privatitzacions i de les retallades dels darrers anys. "I, finalment, posar sobre la taula tota la part impositiva que no s'ha recollit perquè no hi ha acord dins de JxSÍ", va manifestar la diputada per la CUP, que considera que això és cabdal i s'hauria d'haver recollit.

Per reforçar la seva posició, Reguant va subratllar que "sense això no creiem que siguin uns pressupostos independentistes ni socials. Podem seguir negociant i parlant però calen canvis profunds".

"Millores substancials"

Els pressupostos de la Generalitat per a aquest any inclouen, entre d'altres aspectes, una partida de 48,5 milions destinada al desplegament de la Hisenda pròpia i inclouen un increment de 874,3 milions d'euros de despesa social per part dels diferents departaments de la Generalitat.

En la roda de premsa al Parlament de presentació dels pressupostos, Junqueras va assegurar que el projecte conté "millores substancials" respecte al pla de xoc social plantejat en un principi per Junts pel Sí a la CUP.

Això no ha satisfet, tanmateix, la formació antisistema, que planteja compromisos en qüestions com la "desobediència" en assumptes tan delicats com el dèficit, per la qual cosa la seva posició posarà contra les cordes el Govern que presideix Carles Puigdemont, qui haurà de sospesar si accedeix a aquestes reclamacions o governa amb els pressupostos prorrogats novament, o bé si obre a Catalunya un escenari d'eleccions anticipades amb vista a la pròxima tardor.