L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va instar ahir, en el ple municipal, totes les administracions a treballar conjuntament amb el teixit veïnal per «defensar la convivència» després d'una setmana que va definir com a «complicada» pels disturbis al barri de Gràcia.

Colau va obrir el ple de l'Ajuntament amb una intervenció per expressar el seu «rebuig total» a tota forma de violència i donant veu als grups perquè expressessin les seves posicions i crítiques respecte als tres dies de disturbis després del desallotjament del local okupat. Colau va lamentar els «episodis puntuals de destrosses greus» produïts a la ciutat i va assegurar que el consistori farà «tot el que estigui a la seva mà» per recuperar la normalitat a Gràcia.

La visió dels grups

L'exalcalde i president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, que va demanar a l'alcaldessa que obrís el ple abordant el tema dels disturbis de Gràcia, li va advertir que quan demana «proporcionalitat» en les seves actuacions als Mossos «està posant en dubte el que fan algunes forces de seguretat i això no s'ha de fer».

La presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, va protestar perquè l'alcaldessa obrís així el ple perquè, segons la seva opinió, va variar els processos de posicionament dels grups «en funció del seu interès» i, com Trias, va reiterar el seu «suport absolut i total a les forces de seguretat».

El republicà Alfred Bosch va condemnar enèrgicament la violència «vingui d'on vingui» i va demanar «disculpes des d'aquesta casa» als veïns per no haver fet prou «per defensar-los i evitar-los danys». Per al president d'ERC, el govern «ha actuat amb lleugeresa».

El president del grup del PPC, Alberto Fernández Díaz, va exigir al govern municipal que «condemni la violència», «no cedeixi al xantatge dels violents» i expressi el seu suport a la Guàrdia Urbana i als Mossos.

Des de la CUP, María José Lecha va dir que el «Banc Expropiat» actua de forma «totalment autònoma» respecte als partits de l'esquerra independentista, malgrat la qual cosa va reconèixer que la seva formació està participant «activament» en les mobilitzacions posteriors al desallotjament.

De la seva banda, Jaume Collboni,del grup parlamentari PSC va expressar el seu suport «explícit i sense embuts» a la Guàrdia Urbana i als Mossos, i va reconèixer que es tracta d'un debat «molt sensible».