El conseller de Salut, Antoni Comín, va explicar ahir en seu parlamentària que el Departament va endarrerir «deliberadament» una setmana la comunicació del brot d'enterovirus als pediatres de l'atenció primària. En concret, va exposar que el dia 6 de maig es va definir el primer protocol d'actuació, que es va donar a conèixer aquell mateix dia als hospitals i al telèfon 061 CatSalut Respon, però no es va traslladar la informació als Centres d'Atenció Primària fins el dia 13.

Comín va argumentar que no es volia que hi hagués «masses centenars o milers de professionals coneixedors d'aquest brot» abans de disposar de «suficient informació científica» per no generar una alarma social. A més, el conseller va informar que aquest dimecres es van produir dues altes hospitalàries d'infants amb afectacions neurològiques per l'enterovirus, pel que ara n'hi ha 17 que continuen ingressats, 4 dels quals a la UCI. La xifra de casos detectats es manté en 60.

«La comunicació fiable dels casos d'enterovirus necessita aquesta base científica», va recalcar el conseller, qui va reiterar que els laboratoris requereixen temps per analitzar els casos detectats, per la qual cosa la comunicació pública del brot es va fer quan ja existia capacitat per «donar respostes».

Segons el titular de Salut, «hauria estat una irresponsabilitat informar de l'episodi sense determinar amb certesa si el número i la situació dels casos era excepcional», i va assegurar que «tothom, institucions, metges i experts, va estar d'acord a actuar d'aquesta manera». Comín va explicar que els professionals mèdics estaven «degudament informats», per la qual cosa el fet de no comunicar-ho de forma pública «en cap cas va debilitar la resposta assistencial».

«La complexitat de situacions com aquesta fa que qualsevol decisió tingui inconvenients», va reconeixer Comín, malgrat que va assegurar que no rectificaria cap de les decisions que va prendre i va negar que hagi actuat amb «opacitat i foscor informativa».

Dins de la normalitat

Paral·lelament, especialistes en malalties infeccioses i en microbiologia clínica van afirmar ahir durant el XX Congrés Anual de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), que virus com el Zika o l'enterovirus conviuen amb els humans, són habituals i només afecten greument una petita part de la població, per la qual cosa van demanar rebaixar l'alarma social creada. Els virus es dispersen «molt ràpidament, són dinàmics i poden anar evolucionant», va explicar el president del SEIMC, Rafael Cantó, que també va recordar que l'alarma creada pels últims casos de zika i enterovirus és massa gran perquè els casos greus només afecten una petita part de la població.

Cantó també va detallar que «les ones epidèmiques de microorganismes són de període estacional», és a dir, varien segons les estacions i la seva aparició no depèn d'un únic factor.