El diari britànic The Guardian va dedicar ahir un llarg reportatge a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de qui es pregunta si és «l'alcaldessa més radical del món». El text, que signa el periodista Dan Hancox, analitza la trajectòria de Colau des de l'activisme fins al moment d'agafar el control de l'Ajuntament de Barcelona, i remarca que si bé l'exlíder de la PAH ara «té poder polític real» hi ha dubtes sobre si una representant amb tan renom com ella «podrà posar la seva agenda radical en marxa».

Hancox considera que «domar el turisme» és el principal repte de Barcelona i avisa que les queixes dels veïns o els disturbis a Gràcia són «contratemps» per a Colau. Els seus seguidors, diu, reflexionen sobre si «no hauria estat millor fer lobby pel canvi des de fora».

El text publicat a la seva secció de reportatges amplis «The long read» assegura que si bé arreu del món es parla de la nova política, és a l'Estat espanyol on «la frase té part de veritat». El rotatiu remarca que a la península és el primer lloc on els moviments socials contra les elits polítiques i financeres «s'han convertit en moviments polítics capaços fins i tot de presentar-se a les eleccions».

El periodista Dan Hancox creu que Colau «fa front a hostilitats des de la comunitat empresarial i els mitjans de comunicació, per no mencionar una intransigent burocràcia local». El rotatiu també destaca que, finalment, Barcelona en Comú ha pactat amb el PSC, i assegura que aquest acord pot donar molta estabilitat i més influència a Colau. «Potser més que els vots a l'Ajuntament, el PSC donarà a l'administració de Colau accés a una xarxa de contactes, que inclou influents buròcrates, líders sindicals i associacions comercials i de la societat civil», explica.

«Fins i tot després del pacte amb el PSC, hi ha el sentiment entre els seguidors de Colau que la seva experiència al lluitar per la reforma de l'habitatge, en l'ocupació de bancs i en els desnonaments amb la PAH li aporta la confiança i la persaverància per complir el projecte», destaca el rotatiu.