«El Govern fa un esforç per invertir en funció de les possibilitats pressupostàries. S'ha acabat amb el llarg període en què les inversions es pagaven amb finançaments estructurats», va manifestar, ahir a Barcelona, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, el dia en què presentava el seu primer projecte de Llei de Pressupostos. Amb aquestes paraules, Junqueras va venir a dir que l'Executiu del qual forma part destacada, a diferència de governs anteriors, no estirarà més el braç que la màniga. El vicepresident va defensar, en aquesta línia, que els comptes per al 2016 són «sostenibles des de la perspectiva financera» i defugen recórrer a sistemes com «l'alemany» o del «peatge a l'ombra», molt utilitzat per sufragar, de forma difererida, grans projectes d'obra pública. Per tot plegat, l'increment de despesa que podran dura a terme els departaments -i que per als comptes d'enguany se situa en 1.113 milions d'euros- prové d'una reducció del cost del deute públic, provocat per les polítiques expansives del Banc Central Europeu (BCE), que, amb Mario Draghi al capdavant, ha deixat els tipus d'interès al 0%. Gràcies a la intervenció del BCE, el Govern català passarà de pagar 1.713,2 milions d'euros en concepte d'interessos del deute, a pagar-ne 863,1, de manera que comptarà amb 850,1 milions per destinar a impulsar polítiques eminentment de caire social.

En aquest context, el titular d'Economia va assenyalar que l'increment de l'endeutament de l'administració catalana se situarà aquest any, per primera vegada en molt de temps, «a nivells precrisi» (d'un 6% en relació al PIB, un regsitres que no es donaven des de l'any 2007).

D'altra banda, la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2016 incorpora canvis en els tributs propis i cedits que suposaran un increment de 23,9 milions d'euros en la recaptació. Aquesta llei crea tres noves taxes -relacionades amb aspectes mediambientals-, en suprimeix dues i en modifica 31. També crea l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya amb l'objectiu de garantir la seguretat en les xarxes de comunicacions electròniques i els sistemes d'informació i s'inclouen algunes mesures fiscals i administratives per beneficiar els col·lectius més desafavorits en matèria de pobresa energètica.

Pel què fa a les estructures d'Estat, els primers comptes de Junqueras preveuen una partida de 48,5 milions per al desplegament d'una Hisenda pròpia. D'altra banda, el departament d'Afers i Realcions Institucionals, Exteriors i Transparència, disposarà d'una partida de 34,1 milions per destinar a acció exterior i a projectes de cooperació internacional.