El Govern no tindrà problemes per fer front a les seves pròximes obligacions davant els bancs ja sigui per venciments de deute a curt termini, les de menys d'un any, i les de llarg termini, segons va assegurar Cristóbal Montoro, en una atenció a mitjans en el marc d'unes jornades sobre el futur de l'impost de patrimoni i successions organitzat per Foment.

Montoro no va assegurar que hi hagi un acord sobre el deute a curt termini amb la Generalitat i va explicar que és un tema que s'està «estudiant» en el Ministeri per evitar que s'obri cap greuge comparatiu amb la resta d'autonomies, que també tenen deutes a curt. Montoro va coincidir en l'acte amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. Montoro va evitar parlar d'acord concret amb el Govern en relació amb la conversió del deute a curt termini en deute a llarg termini amb l'objectiu d'integrar-la en el finançament del Fons de Liquiditat Autonòmica, que només admet deute a llarg.

El ministre va assegurar que dins del Ministeri «s'està estudiant» una solució per Catalunya sobre aquest matèria però sense que això suposi obrir un «greuge» amb la resta d'autonomies que també tenen aquest problema. Tot i això, va enviar un missatge tranquil·litzador al Govern, als bancs amb crèdits amb la Generalitat i als proveïdors en general assegurant que la Generalitat no tindrà cap tipus de problema per fer front a les seves obligacions, ja siguin per deutes a curt o llarg termini.

El titular de la cartera d'Hisenda també va anunciar que la pròxima comissió delegada per afers econòmics del govern espanyol avançarà un acord sobre els compromisos de deutes i venciments del segon trimestre de l'any «que són una xifra important» per incorporar-los al pla de pagaments del FLA i un avançament del tercer trimestre.

Montoro va afegir que en el nou programa de pagaments també s'inclouran les desviacions pressupostaris de l'exercici del 2015. Està previst que aquesta resolució del govern es podrà tancar «durant les pròximes setmanes».

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, acompanyat del president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, van rebre ahir al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro a la porta principal de la patronal Foment, a peu de carrer. Moments abans de l'inici de la conferència del ministre, el titular d'Hisenda i Junqueras van tenir una reunió amb alguns membres de la junta directiva de Foment i amb Gay de Montellà en una habitació de les instal·lacions de la mateixa patronal.