El conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, va evitar ahir polemitzar amb la CUP, que el diumenge es va pronunciar a favor d'alliberar-se del seu pacte d'estabilitat amb Junts pel Sí, i va subratllar que la formació anticapitalista és un «soci absolutament fiable». En declaracions a la cadena Rac1, el vicepresident del Govern va defençar la seva «coherència» des de l'arrencada de la legislatura amb el projecte independentista i va remarcar que ell vetllarà per «buscar elements d'entesa» i treballar «amb tothom» perquè l'acord pressupostari «sigui possible».

Preguntat per si exploraran acords amb altres formacions polítiques si la CUP es desmarca dels pressupostos, Junqueras va assegurar que el grup polític és el «soci prioritari» del Govern, de manera que «la primera opció» és intentar aprovar els comptes amb aquesta formació. «Tinc total predisposició a buscar elements d'entesa. La meva feina és ajudar que hi hagi un acord i no pas alegrar-me que no hi sigui», va sentenciar el vicepresident, afirmant convençut que no hi haurà eleccions a Catalunya aquesta tardor.

El cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, tampoc creu que la CUP faci perillar la legislatura catalana. En una roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d'ERC, Rufián es va referir a la ponència de la CUP aprovada ahir en la seva assemblea nacional i també a la proposta llançada per l'expresident de la Generalitat Artur Mas de tornar a celebrar unes eleccions plebiscitàries. «Respectem totes les opinions, però hi ha un full de ruta pactat i signat i tenim obligació primer amb aquest», va subratllar el candidat republicà.

Segons Gabriel Rufián, és normal que en un procés que aglutina des del centredreta català fins a l'esquerra antisistema «hi hagi divergències, això no és notícia», i ha restat importància a l'esmena parcial aprovada a l'assemblea de la CUP. Per al cap de llista d'ERC, el paper que desenvolupa la CUP en el procés cap a la independència «ha estat, és i seguirà sent imprescindible» i va corrobar que hi continua havent «una comunicació diària i directa» entre Junts pel Sí i la CUP.

Paral·lelament, la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, troba que és «normal» que la CUP no se senti «còmoda» amb un Govern i un president de la Generalitat de «dretes», que preveuen a més presentar uns Pressupostos «absolutament continuistes» sobre polítiques socials i en matèria fiscal. La líder d'ICV va lamentar que el Govern, Junts pel Sí i la CUP no reconeguin el «bloqueig» de la política catalana amb un full de ruta independentista que «va néixer mort» i «no té cap sortida»: «Cal plantejar solucions reals», va insistir.

A la recerca d'estabilitat

El cap de llista de CDC a les generals, Francesc Homs, va demanar a la CUP que deixi de fer «marcatges» i que contribueixi a generar un «clima de confiança» amb un to «més positiu» del que els antisistema van mostrar ahir en la seva assemblea. «Conquistar la independència d'un país no és un traç senzill i no es fa a base de fer marcatges, sinó de crear un clima de confiança», va afirmar Homs en una entrevista a TV3, en què ha demanat a la CUP que contribueixi a això amb un to «més positiu». Homs va admetre que se sent «molt lluny» de la CUP però que estan «junts per aconseguir la independència de Catalunya».

L'expresident català i líder de CDC, Artur Mas, també va criticar la visió «apocalíptica» de la CUP i va avisar els antisistema que no donar suport als Pressupostos suposaria incomplir l'acord d'estabilitat i afectaria la credibilitat del bloc sobiranista. «Com serà creïble que un Govern i un Parlament puguin arribar a construir un Estat, si no són capaços de posar-se d'acord per aprovar uns Pressupostos, qui ens creurà?» va dir.