El ministre de l'Interior en funcions del govern espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha anunciat aquest dimarts a Barcelona que arribaran a l'estat espanyol els primers 20 refugiats procedents de Grècia. Una vegada a Madrid, una desena d'aquests refugiats aniran a Catalunya, tot i que Fernández Díaz no ha volgut especificar els emplaçaments, per tal facilitar el procés d'assentament i integració. A aquest primer grup de vint persones els seguiran 44 que arribaran el 30 de maig, i 19 més l'1de juny. Són en total 83 dels 150 refugiats que seran traslladats a Espanya des del país hel·lè. Els 67 restants s'espera que arribin al nostre país abans que finalitzi el proper juny. Segons dades d'Interior, Espanya és el quart país europeu que reubica més refugiats assumint l'11,8% del total de 1.683 persones que estan en el procés per poder ser acollits.

A aquest primer contingent s'afegeix 32 persones més procedents d'Itàlia. Formen part d'un grup de 50, dels quals 18 -molts d'ells eritreus- ja es troben a l'estat espanyo des del desembre del 2015 en el marc d'un projecte pilot. Des del Ministeri de l'Interior s'ha donat prioritat a l'execució del programa de reubicació de refugiats, igual que al de "reassentament".

Respecte a aquest últim programa, des del passat 1 de març, es porta gestionant junt amb ACNUR el reassentament de 386 refugiats, 285 procedents dels camps de refugiats del Líban i 101 des de Turquia. L'estat espanyol concentrarà un 6,1% del total de 6.321 que es faran a Europa. Entre uns i altres contingents, està previst que arribin fins a finals de juny unes 586 persones. Segons especifica el ministeri, tots dos processos suposen una sèrie de tramitacions regulades, moltes d'elles en els països d'origen on es troben els refugiats. Per agilitzar la seva arribada, Interior ha desplaçat funcionaris als indrets on es concentra a major arribada de refugiats.