Jordi Sánchez va ser reelegit ahir president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), una de les principals entitats impulsores del procés sobiranista català, en derrotar per cinc vots en la votació del secretariat l'altra aspirant, Liz Castro, que havia estat la més votada per les bases.

En una roda de premsa conjunta a Ripoll, on es va celebrar la reunió constituent del nou secretariat, Sánchez i Castro van destacar la importància d'evitar disputes internes, potenciar la pluralitat i mantenir la unitat a l'Assemblea, amb l'objectiu d'ajudar a crear una república catalana en un termini màxim de dos anys.

Sánchez, que ahir va necessitar una segona votació enfront de Castro per mantenir-se en el càrrec, va accedir a la presidència de l'ANC el 16 maig de l'any passat en substitució de l'actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va concórrer a les eleccions del passat 27-S com a independent a les llistes de Junts pel Sí.

Les negociacions entre Jxsí i la CUP per a la investidura després de les eleccions del 27-S, que finalment van donar pas a l'elecció de Carles Puigdemont president de la Generalitat, van tensar una plataforma transversal com l'ANC, fins al punt que Sánchez va arribar a assegurar, davant el veto de la CUP a Artur Mas, que es penedia que l'entitat hagués demanat el vot per a les dues opcions independentistes.

L'escriptora i traductora Liz Castro, integrada en el sector crític amb la direcció de l'ANC, va ser el passat 15 de maig la més votada per les bases de l'Assemblea, amb 4.071 sufragis, mentre que Jordi Sánchez es va quedar amb 4.005. No obstant això, els estatuts de l'ANC estableixen que és el secretariat -integrat per 77 membres- qui elegeix els seus càrrecs, de manera que, com va ocórrer ?l'any passat, quan Castro també va ser la més votada per les bases, Sánchez va ser de nou escollit president.

En la primera votació d'ahir, Sánchez va sumar 42 vots i Castro 33, sense arribar cap dels aspirants als 50 suports necessaris -dos terços-; davant d'això es va haver de celebrar una segona volta, en la qual el president va ser reelegit amb 40 vots a favor, mentre que l'aspirant en va sumar 35. Després de ser reelegit, Sánchez va afirmar davant la premsa que el seu objectiu ara és que el secretariat de l'ANC treballi "com un únic equip de 77 persones".

"Tenim el deure moral de no enganyar, de no defallir les esperances que molta gent ha dipositat en nosaltres", va indicar Sánchez, que es va mostrar convençut que aquest secretariat, amb un mandat de dos anys, serà l'últim de l'ANC.

"Hem encarat la recta final del procés, serà l'últim secretariat. Encarem la responsabilitat per dos anys. Aquests dos anys seran els que portarem el país a veure néixer la república catalana", va augurar Sánchez. Tampoc va defugir de l'autocrítica i va reconèixer que la seva voluntat és que l'ANC incorpori "veus molt més plurals" que "representin més bé" la diversitat interna de l'entitat.

"La pluralitat en ocasions s'associa a baralles. Tots hem fet coses que no han estat encertades, però per damunt dels errors que podem reconèixer que hem comès, ara o fa temps, tenim la voluntat inequívoca de saber encarar el repte que tenim en el futur", va dir.

De la seva banda, Castro va assegurar que acceptava "plenament" el resultat de la votació del secretariat i va afirmar que l'ANC és una entitat assembleària que defensa el "somni" de Catalunya per aconseguir la independència i que tots els membres de l'organització "tenen alguna cosa per aportar" en el seu projecte. "Dividits no ho aconseguirem, dividits només ens barallarem. Jo sóc la primera en no voler-ho, mai, no vull", va dir. A l'ANC hi ha "més d'una opció molt bona". "Som moltes persones i tenim moltes idees", va indicar.

En la reunió d'ahir també es va elegir nova vicepresidenta de l'entitat Natàlia Estevez, que va ser la representant territorial més votada a la regió de Barcelona, mentre que Marcel Padrós serà el tresorer i Eulàlia Subirà, la secretària.