Un jutge investiga l'expresident de la Diputació de Barcelona i exalcalde de Martorell Salvador Esteve (CDC) i una regidora d'ERC a la població, arran d'una denúncia d'un grup municipal per presumptes adjudicacions arbitràries de subvencions de l'Ajuntament destinades a ONG.

Segons han informat fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Martorell va admetre a tràmit la denúncia, presentada per una regidora del grup Som Martorell, i va obrir una investigació pels delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda i falsedat documental. Com a primer pas, el jutge va citar a declarar per al mes que ve la regidora de Som Martorell com a perjudicada per interrogar-la pels fets que relata en la seva denúncia, a la qual adjunta una trentena de documents dels expedients d'adjudicació de subvencions de l'àrea de cooperació internacional de l'Ajuntament que ella mateixa va demanar revisar.

A més de contra Salvador Esteve, que va ser alcalde de Martorell i també president del Patronat que gestionava les subvencions, la denúncia es dirigeix contra un director i un vicepresident d'aquesta entitat, així com contra la regidora de Comunicació i Cooperació del consistori, Marta Riera, d'ERC, i una tècnica de l'àrea.

La denúncia detalla suposades irregularitats en la concessió de subvencions a dues ONG del municipi, l'associació de cooperació amb Àfrica Okume Az i l'entitat Mans Mercedàries, entre els anys 2011 i 2013. Som Martorell sosté que, a jutjar per la documentació sobre aquestes subvencions, les ajudes a la cooperació es van concedir de forma arbitrària, sense cap control i falsejant documentació i que, posteriorment, els expedients van ser arreglats a bolígraf per donar aparença de legalitat.

En el cas de les subvencions concedides a Okume Az, la denúncia detalla que l'any 2011 va rebre 5.560 euros del patronat municipal per a la compra d'una ambulància per al Camerun i el sou del xofer que la conduís. La segona de les subvencions qüestiona una partida de 4.040 euros que el patronat va donar per crear una consulta odontològica a l'Hospital de Yaouendé, però que després l'ONG va modificar per un projecte de creació d'un centre d'informàtica a Guinea Equatorial. També denuncia que les subvencions concedides a l'ONG Mans Mercedàries, de 10.000 euros, tenen disparitats quant a la suma en diversos dels documents.