Els casos d'enterovirus en menors diagnosticats a Catalunya van pujar a 60, després de la detecció de dotze nous infectats, dels quals 29 estan hospitalitzats amb afectacions neurològiques, quatre dels quals en Unitats de Cures Intensives (UCI). Segons va informar el Departament de Salut de la Generalitat, des de dimecres passat i fins ahir el telèfon d'atenció sanitària CatSalut Respon ha atès 330 persones per a consultes relacionades amb els enterovirus.

«En general, la majoria dels casos per enterovirus són lleus i encara que tinguin una afectació neurològica majoritàriament no comporta problemes significatius», va ressaltar el cap del Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona, Carles Rodrigo.

El cap del Servei de Pediatria també considera que «no se sabrà mai» l'origen del brot d'enterovirus A-71 i augura que es produiran més casos en els pròxims dies, probablement de més grans de 6 anys. «Hi haurà casos a tot Espanya, lleus, la majoria», va predir Rodrigo,i va afegir que per sort, a més edat, els afectats tindran menys conseqüències en la seva salut que no pas els més petits.

El brot que s'ha produït a Catalunya pot ser conseqüència d'un «cúmul de factors» geogràfics i d'altres tipus «que no controlem» i que, igual que ha arribat, també se n'anirà. Així ha succeït amb altres importants brots els últims anys. Rodrigo va descartar les creences populars que són les farmacèutiques les que podrien haver facilitat l'inici del brot i va dir que, en el cas d'aquest enterovirus, «no existeix ni vacuna ni tractament» que pugui beneficiar econòmicament aquestes empreses.

Investigació del síndic

Per altre costat, el síndic de gregues, Rafael Ribó, ja ha obert una investigació d'ofici per descobrir l'abordatge realitzat pel Departament de Salut del brot per enterovirus, tant l'aplicació dels protocols mèdics com la informació pública que ha donat. El Síndic de Greuges, que va demanar als mitjans de comunicació que evitin crear «un alarmisme desmesurat entre l'opinió pública», vol aclarir algunes informacions publicades aquests últims dies en els mitjans de comunicació amb relació als casos d'infecció per enterovirus ?diagnosticats a Catalunya.

En concret, va proposat una reunió al Departament de Salut per tractar la qüestió i conèixer quins criteris s'han seguit per abordar el brot, i quines han estat les comunicacions dirigides sobre l'existència del virus i els riscos de contagi. També van denunciar que el Departament de Salut no va informar l'opinió pública de l'existència dels primers casos d'enterovirus fins que aquesta setmana va convocar una roda de premsa després de difondre la nit del dimarts passat un concís comunicat informant dels 48 casos, un d'ells, l'únic afectat pel virus D68, que ha causat una tetraplegia a una nena.

També va sol·licitar informació sobre les circumstàncies de la mort d'un nadó a Reus i sobre la possible vinculació d'aquesta amb el virus.