La Generalitat va xifrar ahir el dèficit fiscal de Catalunya amb l'administració central de l'Estat en 14.623 milions d'euros l'any 2012, que representa el 7,5% del PIB català, segons l'últim càlcul realitzat pel Govern català amb el mètode de flux monetari. Aquest mètode és el que la Generalitat considera el millor per fer el càlcul, encara que si s'utilitza el de càrrega-benefici el dèficit fiscal de Catalunya l'any 2012 va ser de 10.030 milions d'euros, que representa un 5,1% del PIB català.

La balança fiscal mostra la diferència entre la despesa que l'Estat realitza en un territori i el volum d'ingressos que obté en aquell territori i, segons la Generalitat, Catalunya aporta el 18,4% del total d'ingressos de l'Estat i rep el 13,6% de la seva despesa total. El Govern català va xifrar el dèficit fiscal de Catalunya l'any 2011 en 15.006 milions, el 7,7% del PIB.

La metodologia emprada

Com en anys anteriors, la balança fiscal de Catalunya amb l'administració central s'ha calculat segons dues aproximacions metodològiques: la del flux monetari i la d'incidència de càrrega-benefici. El mètode de flux monetari mesura l'impacte econòmic generat per l'activitat de l'Estat en el territori i, segons la conselleria d'Economia, és especialment rellevant en temps de crisi i atur, ja que mostra la despesa efectiva que ha fet l'administració central en un territori concret i, segons aquest mètode, el dèficit fiscal de Catalunya l'any 2012 va ser de 14.623 milions.

Segons el mètode de la incidència càrrega-benefici, el dèficit fiscal de Catalunya l'any 2012 va ser de 10.030 milions d'euros, que representa un 5,1% del PIB català. Si es calcula la balança fiscal sense la Seguretat Social, la despesa de l'Estat a Catalunya cau del 13,6% fins al 9,2%, pel fet que la despesa de la Seguretat Social, bàsicament pensions, prestacions d'atur i altres prestacions econòmiques, està lligada a uns drets i obligacions adquirits pels ciutadans a títol personal i no està subjecta a la discrecionalitat de les polítiques territorials del Govern.