La policia no permetrà que els assistents a la final de la Copa del Rei que disputaran diumenge el Barça i el Sevilla a l'estadi Vicente Calderón de Madrid introdueixin al camp banderes estelades, ja que no estan permeses per la Llei de l'Esport, han explicat fonts de la Delegació del govern. La decisió ha generat una gran polèmica. Hem recollit algunes de les reaccions que s'han produït en les darreres hores a favor i en contra de la mesura.

Albiol (PPC) no comparteix la decisió de prohibir l'estelada a la final Copa

El coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, ha afirmat que "no comparteix" la decisió de la delegada del Govern a Madrid de prohibir les estelades a la final de la Copa del Rei de futbol, i que per una qüestió de principis està en contra "que es prohibeixin les banderes". També ha afegit que "el debat sobre les estelades (banderes independentistes) m'avorreix bastant, m'aclapara que sempre hagi de sortir el tema i que alguns partits vulguin substituir la senyera per l'estelada".

La CUP crida a no fer cas del veto "omplint" el Calderón d'estelades

El diputat de la CUP al Parlament Albert Botran ha fet una crida als aficionats del FC Barcelona que pensin assistir a la final de la Copa del Rei que "omplin" l'estadi Vicente Calderón d'estelades, "no fent cas" així d'una prohibició "totalment injusta i provocadora". "Rebutgem aquesta prohibició i convidem tothom que protesti de la manera més simpàtica, amable i contundent contra aquesta prohibició, portant precisament estelades", ha afirmat. Per a Botran, "la millor manera de no fer cas d'una prohibició que trobem totalment injusta i provocadora" és entrar amb estelades al Calderón.

El president d'Extremadura considera una "bona decisió" prohibir les estelades

El president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, assegura que la prohibició d'exhibir banderes estelades a la final de la Copa del Rei és una "bona decisió". "Jo no sóc molt de prohibir, però em sembla una bona decisió", ha manifestat. Ha argumentat que quan un espectacle esportiu es vol convertir "en una altra cosa", qui té la responsabilitat de prendre aquesta decisió, en aquest cas la Delegació del Govern, està "en el seu perfecte dret de fer el que ha fet".

Munté: és "indignant"

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha qualificat la decisió de la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, "d'arbitrària, absolutament injusta i surrealista". En declaracions a Rac 1, Munté ha considerat "indignant" que una bandera que tantes persones han sostingut a les mans en mobilitzacions cíviques es prohibeixi per considerar que incita a la violència o que representa menystenir cap a altres persones. "És absolutament fals", ha conclòs. En aquest sentit, ha titllat "d'estrafolàries les manifestacions de Dancausa". Preguntada per la possibilitat que el Govern presenti un recurs contra la decisió, Munté ha explicat que l'executiu català no està legitimat processalment i que ho han de fer entitats com el FC Barcelona i com ja ha fet l'entitat Drets.

El PSOE utilitza l'expresió "cortina de fum"

El vicecoordinador d'Estratègia i Comunicació del Comitè Electoral del PSOE, Óscar López, ha assegurat que la prohibició és la "típica cortina de fum del PP en campanya". Segons López els populars han obert aquest conflicte perquè no es parli "d'altres coses" com que "Espanya incompleix el dèficit o que ha disparat el seu deute". "És a típica polèmica alimentada pel PP" en període electoral, ha afirmat.

Homs: "aniré a declarar amb l'estelada penjada"

"Aniré a declarar al Suprem amb l'estelada penjada". Així ha reaccionat l'exconseller de la Presidència Francesc Homs en conèixer que el Tribunal Suprem el jutjarà pel procés participatiu del 9-N. En declaracions a Rac 1, ha considerat que aquesta decisió i també la prohibició de les estelades a la final de la Copa del Rei són "mostres de la baixíssima qualitat democràtica" de l'Estat. "Per aquesta via acabarem el procés molt més aviat del que alguns es pensen, perquè no hi ha manera d'explicar al món que en un estat democràtic es vulgui posar a la presó algú per posar les urnes", ha reblat.

C's diu que no es ficarien "en aquest embolic com el PP"

El portaveu de Ciutadans al Parlament català, Carlos Carrizosa, ha defensat uns camps de futbol "lliures de política", però ha aclarit que "nosaltres no som amics de les prohibicions" i que la seva formació "no s'hauria ficat en aquest embolic", com ha fet el PP.

El govern Basc: "prohibir les estelades és un atac a la llibertat d'expressió"

El portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, ha opinat que prohibir les banderes estelades a la final de la Copa del Rei que diumenge que ve disputaran el Barcelona i el Sevilla al Vicente Calderón de Madrid "constitueix un atac gratuït i injustificat a la llibertat d'expressió".