El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha dit que la desaparició de la de la violència armada d'ETA ha generat les condicions "suficients" perquè "es donin moltes coses, una, el procés català sense interferències". "Catalunya està sent un referent i ens està alliçonant", ha afirmat Otegi en declaracions aquest dimecres a Catalunya Ràdio. Otegi considera que Catalunya ha arribat a "un nivell de conclusions polítiques" que Euskadi "encara no ha assolit". Així mateix, el líder de Sortu ha admès que l'atemptat d'Hipercor no s'hauria d'haver produït i s'ha compromès a "reparar" el passat i "tancar les ferides". "Nosaltres, tenim un deute exprés amb el poble català, en aquest sentit", ha assenyalat.

"Si no hagués desaparegut la violència armada d'ETA en l'escenari polític, l'Estat seguiria esgrimint aquesta existència per contribuir, per damunt de tots els problemes, a articular tot el discurs polític en l'estat espanyol", ha assegurat Otegi. El líder de Sortu considera que el PP els té "por" i no vol el final d'ETA, i ha assegurat que l'estat espanyol "té grans operatius policials amb l'objectiu d'impedir el desarmament d'ETA". "Existeix una estratègia política per fer créixer que hi ha un fenomen que ja ha desaparegut i que vol lligar-nos al passat", ha dit.

"L'Estat tenia un cert interès en la continuïtat d'ETA i ara, que volem acabar amb ella, no ens ho perdonen", ha afegit Otegi, que s'ha compromès a tancar el capítol del passat en "la següent fase política", alhora que ha recordat que han complert l'"objectiu" de fer desaparèixer la banda terrorista. "Si se'ns deixa treballar amb una certa tranquil·litat, veurem fruits els pròxims mesos i anys sense cap dubte", ha afirmat. Segons Otegi, en la comunitat internacional "ningú entén la posició del govern respecte al País Basc i Catalunya".

Otegi també ha assegurat que ha parlat amb familiars de víctimes d'ETA i que ho continuarà fent. "Si el tema s'extreu de les elits polítiques, s'avançarà", ha reiterat en aquest sentit.

En relació a la seva reunió al Parlament d'aquest dimecres, ha demanat al secretari general del PSC, Miquel Iceta, i al coordinador nacional del PPC, Xavier García Albiol, que "prenguin exemple dels seus partits" ja que, segons ha dit, van dialogar amb el líder de Sortu en anteriors ocasions i ha recordat que l'exlíder dels socialistes vascos Jesús Eguiguren i el govern d'Aznar el van veure com un interlocutor "vàlid" quan es van reunir amb ell per tractar el procés de pau. "Uns venim a fer propostes i altres a fer soroll", ha dit en al·lusió a Iceta i Albiol.

Finalment, Otegi ha apuntat que de cara a les properes eleccions al Parlament basc del 2016 no volen contribuir a un govern, sinó que volen governar i ha demanat a ETA que "si fa alguna cosa, ho faci abans o després de les eleccions, que no ho lligui a l'escenari electoral". Otegi ha avançat que "en les pròximes setmanes" es farà la presentació de la seva candidatura. "No em tanco a res, per mi l'important no és que jo sigui lehendakari ni que estigui al govern, sinó que es consolidi el procés de pau, que existeixi rescat social i nacional", ha sentenciat.