La presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, rebrà avui formalment el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, en el transcurs de la seva visita a la cambra legislativa catalana, malgrat les crítiques d'algunes formacions.

Fonts de la presidència del Parlament van confirmar ahir que Forcadell mantindrà una reunió amb Otegi al seu despatx oficial, i que molt probablement, tindrà lloc passades les 14 hores, durant la pausa prevista en el ple de la cambra perquè els diputats puguin anar a dinar. Prèviament a aquesta reunió, Otegi assistirà a una altra amb els portaveus de la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació del Parlament convidat pel grup de la CUP, encara que no serà una compareixença formal de les que tenen lloc habitualment en les reunions ordinàries. La Comissió d'Acció Exterior i Cooperació ja ha tingut anteriorment trobades amb dirigents de partits o representants institucionals.

Punts de vista diversificats

El portaveu adjunt de Junts pel Sí (JxSí), Roger Torrent, va confirmar ahir que el seu grup mantindrà una reunió al Parlament català amb el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, en una trobada que desitja que es produeixi «amb tota normalitat democràtica». Segons va indicar Torrent en unes declaracions a la cambra, a JxSí li sembla «molt bé» que Carme Forcadell, rebi oficialment Otegi al seu despatx d'audiències.

La consellera de Presidència, Neus Munté, va afirmar ahir que el president català, Carles Puigdemont, no es reunirà amb el secretari general de Sortu, encara que va expressar «respecte» per la recepció que li oferirà Forcadell.

Algunes formacions van ser més crítiques amb la decisió. El PSC va qualificar de «tour electoral» la visita d'Otegui al Parlament, a la qual els socialistes no assistiran perquè «no és el nostre referent de res», i van denunciar la «pretesa 'mandelització», en referència al líder sud-africà Nelson Mandela, considerant que s'està fent de la seva figura.

Ciutadans va enviar una carta a Carme Forcadell, en la qual sol·licitava que reconsiderés la visita de d'Arnaldo Otegi a la cambra, ja que ha estat «condemnat per un delicte d'integració a la banda armada ETA» i segons el grup polític «no s'ha penedit» ni ha condemnat els atemptats.

Paral·lelament, el president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, ha organitzat una reunió amb representants de víctimes del terrorisme per a contraprogramar la visita del dirigent abertzale. Albiol va denunciar que la visita del «dirigent d'ETA» no fa res més que «embrutir» el Parlament d'un territori com Catalunya.