De jove es va plantejar dedicar-se a la dansa, però finalment una vida de vegades poc fàcil va conduir Meritxell Batet a la política, per acabar erigint-se en un valor socialista a l'alça i, en aquestes properes eleccions generals, debutar com la primera "ballarina" de la llista del PSC.

Nascuda a Barcelona el 1973, Batet poques vegades aparta la mirada del seu interlocutor en qualsevol conversa. Una mirada intensa d'ulls verds clars que ara té fixada en un objectiu impensable fa un mes, el de liderar la llista dels socialistes catalans després de la inesperada renúncia de l'exministra Carme Chacón a repetir.

La seva mirada la va definir Pedro Sánchez fa pocs dies com a "neta, ferma, determinada, tranquil·la, serena, atenta i oberta", però sobretot una "mirada catalana de la vida" per a un PSOE del qual ella és secretària d'Estudis i Programes.

Persona de màxima confiança del líder socialista, de qui va ser número dos a la llista per Madrid en les darreres eleccions, Batet va cultivar una estreta amistat amb Sánchez quan tots dos eren joves diputats a la bancada socialista a la Cambra Baixa.

Lectora de poesia catalana

Amant dels formatges i el vi, lectora de poesia catalana i de novel·la, Batet va cursar estudis de piano i dansa rítmica, clàssica i contemporània en la seva joventut, i fins i tot va arribar a plantejar-se dedicar-s'hi.

Un trencament de turmell la va obligar a canviar la dansa clàssica per la contemporània, però finalment va abandonar la disciplina per concentrar-se a arribar a la universitat i cursar Dret, estudis que Batet, filla de pares divorciats, va pagar servint copes a les nits a les conegudes sales barcelonines de Nick Havanna i Biquini. El 1995 es va llicenciar en Dret per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, en la qual va ser professora després de fer els cursos de doctorat en Dret Públic.

Va fer el salt a la política com a independent en l'onzè lloc de la llista del PSC de Barcelona en les generals de 2004 i va aconseguir un escó que va mantenir en tres legislatures més, la del 2008 -any en el qual es va afiliar al PSC-, 2011 i 2015.

Les eleccions del passat 20 de desembre van ser les primeres en les quals es va presentar per Madrid, com a segona de Pedro Sánchez, que després la va integrar a l'equip negociador per formar un nou Govern que finalment no va veure la llum.

Establerta a Madrid i mare de dues filles bessones -Adriana i Valeria- que van néixer el 2013, fruit del matrimoni que va contraure el 2005 amb el diputat popular i secretari d'Estat de Cultura José María Lassalle i del qual recentment s'ha separat, Batet tindrà ara el repte de millorar els vuit diputats que el PSC va sumar al desembre, el pitjor resultat de la seva història en unes generals. En aquest objectiu ha clavat Batet la seva mirada ara.