Només un 21,43% dels més de 33.000 socis de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) van exercir el seu dret a vot en el procés obert per escollir els 77 membres del nou Secretariat Nacional de l'entitat, el màxim òrgan de direcció. La campanya que ha precedit aquests comicis ha estat la més crispada des del naixement de l'entitat independentista el 2011, amb dos bàndols molt enfrontats per intentar fer-se amb el control polític d'aquesta organització. De manera absolutament incomprensible, els resultats d'aquesta votació no havien estat divulgats a l'hora de tancar aquesta edició, tot i que durant tot el dia es va assegurar que així es faria.

Els 33.803 socis de l'ANC amb dret a vot van poder triar els membres del secretariat a les urnes habilitades en diverses seus, encara que ja havien pogut fer-ho des de dimarts passat per via telemàtica o mitjançant el sistema de vot anticipat.

Dels 77 membres que componen el secretariat, 25 són de designació "nacional" -elegits per la totalitat de socis- i 52 de caràcter "territorial" -votats per socis de les respectives regions en què s'organitza ANC-, als quals se sumen per primera vegada, 2 secretaris en representació de les assemblees exteriors. A les eleccions d'ahir, no obstant això, no van ser escollits els càrrecs orgànics de l'ANC -el president, el vicepresident, el tresorer i el secretari- perquè aquests últims seran designats posteriorment pel nou Secretariat Nacional en un ple que tindrà lloc una setmana després (el 21 de maig). Un total de 7.247 associats van exercir el seu dret al vot.

Els últims dies de campanya, la mateixa es va endurir, però no tant pels posicionaments personals dels candidats, que tenen prohibit -estatutàriament- fer campanya pública i s'han de limitar a donar-se a conèixer en els actes interns, sinó pels articles d'opinió de socis pròxims als dos bàndols, i també per l'activitat en les xarxes socials, Twitter principalment. Els dos bàndols que pugnen pel control polític de l'ANC són el "continuista" -configurat entorn de l'actual president, Jordi Sànchez, i als sectors pròxims a CDC-, i el "crític" -que aglutina socis més heterogenis.