El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va advertir a la CUP que incloure als pressupostos de la Generalitat mesures anul·lades pel Tribunal Consitucional, com l'impost sobre els dipòsits bancaris, seria una forma de «maquillatge» dels comptes públics.

En una entrevista ahir al matí a El Món a RAC1, Junqueras va respondre així a una de les propostes de la formació anticapitalista per negociar els pressupostos del 2016. En aquest sentit, el vicepresident català va demanar que es facin «uns pressupostos de veritat» i va posar d'exemple l'impost sobre els dipòsits de les entitats financeres: «Si no tenim la capacitat efectiva de fer pagar els bancs, incloure això seria un maquillatge».

Tanmateix, va assegurar que JxS i la CUP acabaran pactant ja que «cal aprovar noves partides en educació, sanitat i serveis socials» i no fer-ho seria un pas enrere cap a «l'autonomisme». En la mateixa línia, Junqueras va apuntar que la modificació de l'IRPF serà un dels punts de la negociació amb la CUP sobre els pressupostos i va reiterar que l'objectiu del Departament d'Economia és rebaixar la pressió fiscal a les rendes mitjanes i baixes. El conseller va posar el límit alt d'aquestes rendes en els 36.000 euros anuals. La rebaixa de l'impost sobre la renda en el tram per sota dels 17.700 euros anuals tindria un cost de 516 milions per les arques de la Generalitat, segons estimacions d'Economia. Amb tot, Junqueras va indicar que la rebaixa fiscal s'hauria de fer compatible amb el control del dèficit públic i el pagament dels serveis socials. «Apujar o abaixar impostos no és bo o dolent per sí, si no que cal analitzar-ho en relació al context», va apuntar el vicepresident.

Des de la CUP, segons va afirmar la diputada Eulàlia Reguant, troben «irrenunciable» que en els pressupostos hi hagi un increment de l'IRPF per a les rendes més altes per aconseguir un efecte redistributiu. Reguant va recordar que aquestes últimes estan gravades ara «per sota de la mitjana espanyola» en unes declaracions a TV3 on va insistir en la necessitat de canviar la tributació en el tram autonòmic de l'IRPF.

Per a la CUP no hi ha d'haver dubte que «cal augmentar les altes. Tenim marge per fer-ho, i estudiem abaixar les baixes, reequilibrem-ho» ja que «no es tracta d'apujar les altes perquè sí» sinó que és perquè aquestes últimes tributen per sota de la mitjana espanyola».