Dos nens de 5 anys, d'una classe de P-4 de l'Escola Baixeras, al Barri Gòtic de Barcelona, van sortir dijous del centre sense que cap professor els veiés, van agafar els Ferrocarrils de la Generalitat a la plaça Catalunya i un passatger els va entregar als Mossos d'Esquadra a la parada de Valldoreix, ja a Sant Cugat del Vallès. La família d'un dels infants va presentar una denúncia, segons van confirmar fonts properes al cas.

Tot va passar al migdia, a l'hora de dinar, i des del Consorci d'Educació de Barcelona encara s'està investigant com es van poder saltar les mesures de seguretat i els Mossos també investiguen els fets.

Segons explica el Consorci en un comunicat i els Mossos, els dos nens eren cap a les 13.20 hores al pati de l'escola. Les monitores del menjador els van trobar a faltar al voltant de les 13.30 hores i ho van comunicar a la tutora. Després de buscar-los, la direcció ho va comunicar als serveis d'emergència i al Consorci.

Cap a les 13.40 hores, un passatger que era dins dels Ferrocarrils de la Generalitat va trucar als Mossos per informar que havia trobat dos nens de 5 anys sols al tren. El comboi estava sortint de l'estació de plaça Catalunya, que està aproximadament a un quilòmetre del centre escolar. L'home va quedar amb els Mossos que els lliuraria els nens a l'estació de Valldoreix. Els dos nens estaven bé i van ser traslladats a la comissaria de Sant Cugat, on van ser recollits per la directora i la tutora dels menors, i les seves famílies.

El Consorci d'Educació va enviar un comunicat on «lamentava profundament» els fets i explicava que ha obert un expedient informatiu per clarificar-los i dirimir les possibles responsabilitats que se'n derivin. Segons el Consorci, els dos infants van dir que el motiu pel qual es van escapar era «viure una aventura». D'aquesta manera, haurien anat a l'estació de Ferrocarrils per fer un recorregut que un dels infants ja fa habitualment acompanyat, ja que viu a Valldoreix. Pel que fa a les mesures de seguretat del centre, les mateixes fonts van explicar que els dos alumnes van haver d'obrir una porta que estava tancada, com a mínim, amb baules i que els infants van relatar que va ser «el més difícil» de l'escapada.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va ressaltar que el primer que va fer el Consorci en tenir coneixement dels fets va ser obrir un expedient a través de la Inspecció d'Educació per «conèixer tot el que havia passat i saber com va poder passar una cosa així».