El vicepresident català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, creu que una eventual rebaixa del tram d'IRPF per a rendes mitges i baixes s'equipararia pràcticament als ingressos de l'impost sobre dipòsits bancaris bloquejat pel Constitucional i que calcula en uns 650 milions. Així ho va dir Junqueras a Sabadell on va realitzar una visita institucional a l'Ajuntament.

El vicepresident català va destacar que l'objectiu del Govern és rebaixar la pressió sobre les rendes mitjanes i baixes, però en cap cas va vincular l'esmentada rebaixa a un increment de la pressió sobre les rendes més altes. «Si poguéssim cobrar l'impost sobre dipòsits financers podríem cobrir tota la rebaixa. Si el Govern central no torpedinés totes les propostes del Govern de Catalunya, només amb l'exemple dels dipòsits bancaris es compensaria pràcticament íntegrament la rebaixa», va assenyalar Junqueras.

De la mateixa manera, va xifrar en prop de 650 milions d'euros l'import que suposaria ingressar els diners corresponents a aquest import, i que sufragaria la diferència d'ingressos amb les rendes mitjanes i baixes. «Depèn de com evoluciona l'economia, la intensitat dels salaris, que diversa cada any, són xifres aproximades», va puntualitzar Junqueras.

Així, va insistir que serà el Parlament de Catalunya el que debati i decideixi en funció de les prioritats dels grups parlamentaris i de manera «objectiva», sense especificar quina serà la proposta que pugui plantejar el Govern.

El vicepresident del Govern va defensar que serà el Parlament qui decidirà «sobiranament» quines «opcions creu que són millors» sobre l'IRPF. Junqueras va reiterar que Economia ha elaborat un estudi amb diversos escenaris possibles per tal de donar compliment a un resolució del Ple de la pobresa però va afegir que aquestes mesures no aniran a la llei d'acompanyament dels pressupostos però que sí que es debatran al Parlament.

Junqueras va explicar que el Departament d'Economia està donant compliment a la resolució del ple de la pobresa i per això està estudiant diferents escenaris sobre l'IRPF i que les diverses opcions es portaran al ple del Parlament perquè es debatin. «És evident que no ho decidirem nosaltres, es decidirà en debat parlamentari», va reiterar en ser preguntat sobre quina és la opció que defensa el Govern.

Va apuntar també que cada grup parlamentari haurà de prendre la decisió «en funció de les prioritats» que tingui i, també, tenint en compte la situació objectiu actual, en la que va situar una situació econòmica «complexa» i una «pressió política duríssima del govern espanyol per impedir utilitzar instruments que permetrien tenir més marge de maniobra».

Va afegir que el que estan fent és estudiar tots els escenaris però que tenen «una opinió favorable» a la rebaixa de la pressió fiscal a les rendes mitjanes i baixes, que va dir que representen el 80% de les famílies catalanes.