L'estudi que ha realitzat el Departament d'Economia per apujar l'IRPF a les rendes més altes i abaixar-lo a les més baixes es debatrà al Parlament al marge de la llei d'acompanyament dels pressupostos, que no inclourà aquesta mesura. L'estudi, que ja està acabat, és fruit del mandat democràtic que va sortir del ple de la pobresa. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, va explicar que confien tenir el suport de Catalunya Sí que es Pot i la CUP per poder tirar endavant els canvis en els impostos.

Preguntat sobre les discrepàncies entre CDC i ERC per aquest tema, Salvadó va defensar que hi ha «molt més consens» del que sembla. El responsable d'Hisenda va explicar que el Govern català està estudiant «com fer més progressiu el sistema d'IRPF», partint de la base que la pressió fiscal a Catalunya és molt elevada, especialment entre les rendes més baixes.

«L'objectiu fonamental és reduir la pressió fiscal en els trams més baixos», va indicar Salvadó, després de recordar que a Catalunya la gent que cobra menys de mil euros al mes «paga un 25% més d'impostos» que a la resta de comunitats autònomes. Per contra, en els trams alts la pressió fiscal catalana és més baixa que en altres autonomies.

En aquest escenari, el que està fent el Govern, va dir Salvadó, és estudiar i posar sobre la taula les diferents possibilitats que existeixen per rebaixar la pressió fiscal a les rendes baixes, bé sigui a través de la via d'ingressos, cosa que veu «complicada», o compensant-ho amb una pujada de l'IRPF en els trams superiors, entre d'altres mesures. El Departament d'Economia treballa amb la hipòtesi d'abaixar l'IRPF als que tenen una base liquidable inferior als 17.707 euros i en canvi apujar-lo als que la tenen superior als 100.000 euros

Salvadó va voler deixar clar que el Govern no incorporarà cap proposta concreta en el projecte de llei de pressupostos, ja que és al Parlament on s'hauran d'establir els consensos necessaris i debatre el tema impositiu. A partir de les esmenes que presentin els diferents grups parlamentaris «s'acabarà configurant si hi ha una modificació o no de l'IRPF», va remarcar el secretari d'Hisenda.

De la seva banda, el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer ahir èmfasi, en declaracions a Rac1, en què l'objectiu és que les rendes més baixes i mitjanes redueixin la seva pressió fiscal. «I això té un cost. La qüestió és com ho compensem», va detallar. Va voler deixar clar, en qualsevol cas, que el Govern de Junts pel Sí treballa en la mateixa direcció i no contempla una pujada generalitzada d'impostos.

Discrepàncies dins el Govern

El candidat de CDC a les primàries per a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, va lamentar que Oriol Junqueras fixés una posició sobre un «tema delicat» com l'IRPF sense haver-ne parlat abans en el si del Govern. En una entrevista a Antena 3, Homs es va mostrar sorprès pel fet que Junqueras fes públic que el seu departament estudia incrementar aquest impost per les rendes de més de 100.000 euros i va defensar que «aquestes coses no s'haurien de gestionar en el ?terreny públic». A més, Homs va demanar que no es facin debats que generen unes expectatives que després no es poden complir perquè el marge de Catalunya és «inexistent» en aquest àmbit. Segons Homs, els esforços s'han de dedicar en els incompliments del govern espanyol, les condicions del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i la reforma del sistema de finançament.