L'Ajuntament de Figueres vol desencallar la instal·lació de càmeres de videovigilància al sector oest de la ciutat arran dels últims incidents viscuts al barri de Sant Joan, on darrerament hi ha hagut un tiroteig i una agressió a agents dels Mossos d'Esquadra. El ple municipal votarà aquest dijous l'aprovació inicial del projecte, que va començar a gestar-se fa dos anys.

A petició del departament d'Interior, el govern de la ciutat pretén accelerar la posada en marxa de càmeres al carrer Ramón y Cajal, un dels punts calents. En menys de mig any, se'n col·locaran tres en punts elevats d'aquesta via per evitar actes vandàlics. El primer tinent d'alcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, confia a que la inversió de 140.000 euros d'aquesta primera fase vagi acompanyada d'una major "col·laboració" de la resta d'estaments implicats en la problemàtica. Més endavant, es preveu col·locar quatre altres càmeres a l'encreuament del carrer Avinyonet amb la carretera de Llers.

Els grups amb representació al consistori figuerenc votaran aquest dijous en el ple municipal el dictamen per aprovar inicialment el projecte executiu de videovigilància de la zona oest de la ciutat. El pla va començar a tramitar-se fa dos anys i, de fet, va superar el vistiplau de la comissió de control de la videovigilància i la direcció general d'Administració de la Seguretat del Departament d'Interior. Malgrat comptar amb aquestes autoritzacions prèvies, l'esborrany es va arraconar políticament en un calaix a l'espera que els tècnics el refessin per adaptar-se a les normatives tècniques corresponents.

Interior reclama les càmeres a l'ajuntament

Després dels últims incidents que han sacsejat el barri de Sant Joan, el departament d'Interior ha urgit l'Ajuntament de Figueres a instal·lar-hi càmeres de seguretat, tal com han reclamat insistentment tant la Guàrdia Urbana com el cos dels Mossos d'Esquadra. D'aquesta manera, l'equip de govern liderat per Marta Felip s'ha decidit a treure la pols al projecte, que en una primera fase preveu instal·lar tres càmeres al carrer Ramón y Cajal, precisament on va tenir lloc el darrer tiroteig, a finals de març. L'actuació comportarà un cost de 140.000 euros.

Toc d'atenció de Casellas al Govern

Una inversió que l'ajuntament assumirà íntegrament amb la confiança que suposarà, a canvi, la "col·laboració" activa d'altres estaments governamentals a fi de resoldre la problemàtica d'ampli abast que assota els barris de l'oest de la ciutat. Així ho ha expressat el màxim responsable de Seguretat de la ciutat, Pere Casellas, que ha insistit que aquesta és "una qüestió de país".En declaracions a l'ACN, Casellas ha assegurat que al govern municipal "no li tremola el pols" a l'hora de realitzar desallotjaments o d'altres accions contra la delinqüència a Sant Joan, però alhora s'ha queixat dels darrers desplegaments policials efectuats pels Mossos, amb tancament del barri inclòs, perquè "no serveixen de res". "Cal distingir els veïns respectuosos amb la llei dels que no ho són", ha recordat.

Dues fases d'instal·lació

Les càmeres es col·locaran, en el termini màxim de mig any, en punts elevats i "discrecionals" per evitar actes vandàlics i dissuadir els delinqüents. L'objectiu últim és identificar els clans que cultiven i trafiquen droga al barri, ha explicat Casellas. Més endavant, podrien instal·lar-se quatre punts de videovigilància més a la rotonda entre el carrer Avinyonet i la carretera de Llers.Figueres ja compta amb altres càmeres de seguretat ciutadana i trànsit. N'hi ha unes 18, i es troben en zones com el pàrquing del Fosso, a prop de l'estació; la zona del pavelló poliesportiu o la plaça de la Palmera.