Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat un sistema que permet la transferència d'energia elèctrica de tal manera que es podrien carregar dispositius mòbils a distància i sense fils. El sistema està basat en una corona de metamaterials que concentra el camp magnètic i permet transmetre l'energia amb prou eficiència com per carregat els dispositius sense haver-los d'apropar molt a la base de càrrega, sistema que es fa servir actualment. El nou sistema ha estat patentat per la UAB i hi ha empreses internacionals en aplicar la tecnologia, segons ha informat la universitat. La recerca ha estat publicada aquesta setmana a 'Advanced Materials'.

Els dispositius de càrrega sense fils actuals aprofiten el fenomen de la inducció per carregar mòbils mitjançant una carcassa especial adaptada al mòbil i una base de càrrega endollada a la xarxa elèctrica. En col·locar-se el mòbil sobre la base, aquesta genera un camp magnètic que indueix un corrent elèctric en la carcassa, sense necessitat d'utilitzar cap cable, i es carrega la bateria. Però si el mòbil se separa de la base, l'energia no es transmet amb prou eficiència i la bateria no es pot carregar.

En canvi, el sistema desenvolupat pels investigadors del Departament de Física de la UAB supera aquesta limitació. Aquest està format per metamaterials que combinen capes de materials ferromagnètics, com els imants, i de materials conductors, com el coure. Els metamaterials envolten els circuits emissor i receptor i permeten transferir l'energia entre ells, a distància i amb una eficiència "sense precedents", segons els investigadors.

Amb l'ús de les corones de metamaterials els investigadors han aconseguit incrementar l'eficiència de la transmissió fins a 35 vegades al laboratori. El director de la recerca, Àlvar Sánchez, ha assegurat que "hi ha molt marge de millora, ja que la teoria indica que l'eficiència es pot incrementar força més si s'optimitzen les condicions i es perfecciona el disseny de l'experiment". El primer signant de l'article, Jordi Prat, ha explicat que envoltar els dos circuits amb les corones de metamaterials té el mateix efecte que si s'apropessin entre ells, "com si l'espai entre ells s'hagués literalment escurçat", ha resumit. Els investigadors han apuntat a més que els materials necessaris per construir els metamaterials són molt assequibles, com coure i ferrites.

La recerca ha comptat amb la participació d'investigadors del Grup d'Electromagnetisme del Departament de Física de la UAB Àlvar Sànchez i Carles Navau, juntament amb Jordi Prat de l'Institut d'Òptica Quàntica i Informació Quàntica de l'Acadèmia Austríaca de Ciències a Innsbruck (Àustria). La recerca ha estat finançada per un projecte PRODUCTE de la Generalitat, Feder i pel Ministeri d'Economia i Competitivitat de l'Estat.