Els sis mossos acusats de matar Juan Andrés Benítez en una reducció policial van acceptar ahir una pena de dos anys de presó, que els deslliura d'entrar a la presó, després d'un acord in extremis amb l'acusació popular, que va imposar com a condició que se'ls prohibeixi patrullar durant cinc anys.

En una sentència de conformitat, l'Audiència de Barcelona va condemnar els sis processats per un delicte d'homicidi imprudent i un altre contra la integritat moral, cosa que els va estalviar exposar-se al veredicte del jurat popular que ahir havia de jutjar l'homicidi de Benítez, ocorregut el 5 d'octubre del 2013 al barri barceloní del Raval.

El pacte va arribar a bon port perquè l'acusació popular exercida per l'Associació Catalana en Defensa dels Drets Humans (ACDH), única part que s'oposava a un acord que eximís de presó els mossos, va acceptar finalment la sentència a canvi que es prohibeixi als agents acostar-se al barri del Raval i exercir funcions de patrulla durant els cinc anys posteriors a la condemna de presó.

La decisió d'avenir-se a pactar de l'ACDH, que justifica el seu canvi de parer en els dubtes que la mateixa Fiscalia va sembrar sobre el desenllaç del cas, va indignar els impulsors de la campanya "Justícia per a Juan Andrés", que es van encarregar de recollir fons per al cas i ahir, en un comunicat, van retreure a l'acusació popular que actuï "unilateralment" sense aconseguir una sentència justa.

L'acord, que no pot ser recorregut, preveu el pagament d'una indemnització de 150.000 euros a la família de la víctima -suma que abonaran les asseguradores de la Generalitat-, així com la suspensió d'ocupació i sou dels sis mossos condemnats per homicidi imprudent per un termini de dos anys.

Després d'aquest període, els agents tindran prohibit desenvolupar tasques de patrulla i acostar-se a menys de 1.000 metres del carrer Aurora en què van ocórrer els fets, una mesura que l'acusació popular -que inicialment exigia per pactar que els agents fossin expulsats del cos- creu que suposa el seu "desterrament" del barri barceloní del Raval.

A més dels sis mossos condemnats per homicidi, dos agents més van acceptar penes de tres mesos de presó i suspensió d'ocupació i sou per obstrucció a la justícia, atès que van encobrir l'actuació dels seus companys propiciant l'eliminació de les proves que els incriminaven.

L'Audiència de Barcelona va acordar suspendre l'ingrés a la presó dels processats -una altra de les condicions que incloïa el pacte-, sempre que no tornin a delinquir per un període de tres anys i que acceptin seguir un curs sobre drets humans.

També en el marc d'un altre dels extrems de l'acord, l'advocat de la Generalitat Josep Lluís Florensa -defensa d'alguns dels acusats- es va comprometre davant l'Audiència que el Departament d'Interior "revisarà" els protocols per a la reducció de detinguts. Les costes derivades del judici seran pagades pels sis mossos condemnats per homicidi imprudent en un 75%, mentre que la resta les assumiran els altres dos agents encobridors.

En l'escrit de conformitat que ahir van acceptar davant l'Audiència, els agents van reconèixer que durant la reducció van clavar puntades de peu, cops de puny i cops de genoll a la víctima, en una actuació "excessiva, desproporcionada, tant en la durada temporal, que podria haver estat superior als 12 minuts, el nombre de mossos interventors, fins a vuit (...), com en la força física exercida".