L'advocat de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) -l'acusació popular en la mort de Juan Andrés Benítez-, Àlex Solà, va reconèixer a Catalunya Ràdio que els va «costar molt» renunciar al judici i que ho van fer per responsabilitat. «Com a acció popular, aquest escrutini públic era positiu, amb la triple exposició a una vista pública d'un judici, amb jurat i que tingués un seguiment mediàtic», va assenyalar Solà, que va afegir: «Estàvem debatent uns fets concrets que van acabar amb una mort, però també estàvem discutint un model policial».

L'advocat de quatre dels mossos condemnats, José María Fusté-Fabra, va remarcar també a Catalunya Ràdio que els agents podran fer qualsevol feina al cos després dels dos anys d'inhabilitació. «Que patrullin o no patrullin en aquests últims anys ja serà una qüestió que es veurà en l'execució de la sentència i en funció del que digui el Departament», va assenyalar.

Així mateix ho va confirmar el director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, el qual va anunciar ahir que no expulsaran de la policia catalana els agents condemnats per la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez en una reducció ni els obriran un expedient disciplinari perquè no volen imposar-los una «doble sanció».

Els sis mossos acusats de matar Juan Andrés Benítez en una reducció policial van acceptar dilluns una pena de dos anys de presó, que els lliura d'entrar a la presó, després d'un acord in extremis amb l'acusació popular, que va imposar com a condició que se'ls prohibeixi patrullar durant cinc anys. En una entrevista a l'emissora Catalunya Ràdio, Batlle va avançar que no expulsaran als mossos condemnats per homicidi imprudent ni els obriran un expedient disciplinari intern, perquè «per un mateix fet no pots condemnar dues vegades».

«Jo crec que en aquests moments el tema està tancat des del punt de vista penal. Hi ha el principi de no fer una doble sanció. Aquí hi ha hagut una sentència in voce??, dictada amb la conformitat de totes les parts, la fiscalia, l'acusació privada, l'acusació popular i les defenses dels mossos. Ara s'ha de complir aquesta condemna», va indicar Batlle.

El director dels Mossos va recordar també que la responsabilitat des del punt de vista disciplinari ja va ser «depurada» internament quan Interior va acordar traslladar als sis mossos després de ser imputats a l'espera del que determinés la justícia.

A més, va precisar que la condemna penal que han acceptat els mossos és equiparable a una sanció disciplinària interna de caràcter «molt greu», ja que se'ls ha imposat una suspensió d'ocupació i sou durant dos anys, que els començaran a aplicar una vegada que la sentència sigui ferma, així com la prohibició de patrullar i acostar-se al Raval de Barcelona en els cinc anys posteriors.

El director de la policia també va apuntar que, tal com va anunciar dilluns en la vista en què es va segellar l'acord de conformitat l'advocat de la Generalitat, la conselleria d'Interior està revisant arran del «cas Benítez» els protocols policials de reducció de persones amb un estat d'alteració important, àmbit en el qual defensa l'ús de les pistoles elèctriques.

L'advocat de la Conselleria d'Interior es va comprometre en l'acord a revisar els protocols d'actuació per reduir les persones alterades. Batlle va explicar que, arran de la mort de Benítez, ja es revisen d'ofici els protocols de detenció i reducció de persones alterades quan els resultats d'una acció policial «no són previstos ni desitjats». «Ja ho estem fent cada vegada que es dóna un resultat no desitjat», va afirmar Jané en una entrevista al 3/24.