Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, CGT i UGT criden la comunitat educativa a mobilitzar-se en contra de les polítiques del Departament d'Ensenyament amb diverses concentracions aquest dimecres a Tortosa, Barcelona, Tarragona, Girona, Manresa i Sabadell. A Lleida, on dimecres és festiu, la protesta serà dijous. Els sindicats exigeixen el retorn a l'horari lectiu de 18 hores a Secundària i 23 a Primària i la substitució de tot el personal des del primer dia de la baixa i des de l'1 de setembre. També demanen al Departament que retiri l'extensió del pla pilot del Decret de Plantilles, que no tanqui cap aula en l'ensenyament públic i que en redueixi les ràtios. Els sindicats han subratllat que les concentracions de dimecres són "l'inici d'un procés" de mobilitzacions en què no descarten aturades i han avisat d'accions "més contundents" de cara al començament del curs escolar.

Els sindicats d'Ensenyament començaran aquest dimecres un procés de mobilitzacions en què no estan disposats a "anar enrere". "S'ha acabat. A Catalunya hi continua havent retallades i no estem disposats a passar per aquí", ha advertit Xavier Massó, del Sindicat de Professors de Secundària ASPEPC-SPS, que ha augurat un inici de curs "mogudet" si el Departament no rectifica.

Els sindicats d'Ensenyament han ofert una roda de premsa conjunta aquest dilluns a la seu de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) per presentar les concentracions de dimecres en diverses ciutats i han avisat que no descarten aturades de cara al proper curs. "Quan tornem a fer una vaga estarà ben preparada i serà per guanyar-la, per aconseguir els objectius, no perquè sigui un fet testimonial", ha assegurat Ramon Font, d'USTEC-STEs.

La concentració de dimecres a Tortosa serà davant la seu dels serveis territorials del Departament d'Ensenyament, a les 13:30h. A la resta de ciutats, s'han programat per les 6 de la tarda: a Barcelona, a la plaça Sant Jaume; a Girona, a la plaça Pompeu Fabra; a Tarragona, a l'estàtua dels Despullats, i a Manresa i Sabadell, a les seus dels serveis territorials del Departament d'Ensenyament. A Lleida, serà dijous.

Laia Martí, de FETE-UGT, ha denunciat que les administracions estan "maltractant els docents i especialment els substituts i els interins" i que estan "ofegant els centres" de Catalunya, que és, ha assegurat, "la comunitat més castigada". Els sindicats denuncien en un manifest conjunt "la política continuista" de la nova consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, que "no serveix per afrontar els problemes reals de l'educació". Retreuen al Departament haver "empitjorat" les condicions laborals dels treballadors i l'acusen d'"impulsar el tancament de línies públiques de P3, rebutjat pel propi Parlament", així com de "promoure una avaluació externa opaca i injusta de l'alumnat, centres i professionals". Els sindicats també li recriminen la "manca de voluntat política real per evitar l'aplicació de la LOMCE a Catalunya", tot i una "aparent oposició a les polítiques educatives impulsades pel govern central".

"Volem fer la feina millor"

Ramon Font ha afirmat que l'augment de l'horari lectiu a 20 hores a Secundària i 25 a Primària significa una "retallada molt important en la qualitat del servei" i que ha quantificat en "uns 230 milions d'euros (MEUR), ja que es necessitarien uns 6.000 docents més". "No volem treballar menys, sinó que volem fer la feina millor", ha deixat clar Font, que ha reblat: "Entenem que hi ha restriccions pressupostàries, però que no ens expliquin sopars de duro perquè, quan han necessitat diners, els han trobat".

Marta Tejedor, de CCOO, ha subratllat el "desgavell organitzatiu" als centres i la "càrrega de treball" per als docents que ha suposat la mesura de deu dies lectius per cobrir baixes, al marge d'excepcions en alguns supòsits. Els sindicats demanen al Departament que "exigeixi la derogació immediata del decret que inclou la mesura" i que "ampliï els supòsits per poder definir les substitucions des del primer dia". "És imprescindible la cobertura d'aquestes substitucions per garantir la qualitat", ha ressaltat Tejedor.

Els sindicats també demanen la retirada de l'extensió del pla pilot dels nomenaments i de la definició de perfils de llocs de treball específics. En el manifest, titllen el Decret de Plantilles com la "pitjor fórmula de concreció del desplegament de la LEC als centres educatius". Xavier Massó ha afirmat que el decret significa la "possibilitat tècnica de nomenar a dit" i ha ressaltat que un lloc de treball públic s'ha d'atorgar de "manera transparent i seguint principis de publicitat, mèrit i capacitat perfectament establerts que evitin qualsevol tipus de nepotisme o favoritisme".

Miquel González, de CGT, ha assenyalat que la baixada demogràfica amb què el Departament d'Ensenyament justifica la reducció de línies de P3 no hauria de ser un "argument" per al tancament d'aules sinó una "oportunitat per a una millora de la qualitat educativa" amb una baixada de les ràtios. González també ha demanat un "calendari progressiu per a la supressió dels concerts educatius, començant per les escoles que segreguen per sexe".