Ciutadans va demanar ahir fugir de "la guerra dels mites" per abordar el nou finançament autonòmic, un "meló" que PP i PSOE refusen obrir per mantenir els seus "equilibris territorials", i va apel·lar al "consens" per establir un sistema "sense pegats, transparent i equitatiu". El responsable de l'àrea econòmica de C's, Luis Garicano, i la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, van participar a Barcelona en un acte sobre finançament de les comunitats autònomes, en el qual van detallar les propostes del partit en aquesta matèria, com concretar el "cost real" dels serveis socials o la creació d'un "fons únic" que els garanteixi.

Els dos dirigents de Ciutadans van constatar que la "guerra dels mites" ha envoltat el debat del finançament autonòmic, cosa que ha provocat un "enfrontament entre territoris" i, així, reivindicaven abordar aquesta qüestió des del "rigor", ja que es tracta d'una de les grans reformes estructurals "pendents" a Espanya. En aquest sentit, la dirigent catalana de Ciutadans denunciava que PP i PSOE "mai han volgut obrir el meló" del finançament autonòmic a causa dels seus respectius "equilibris territorials", que "no volen tocar".

Arrimadas va apel·lar al "consens" per emprendre aquesta gran reforma estructural, que superi l'etapa dels "pegats" i de les "solucions ad hoc" d'anteriors reformes, per aconseguir un sistema de finançament autonòmic "just, equitatiu, transparent" i amb "coresponsabilitat fiscal", davant l'"opacitat i l'arbitrarietat" del model actual que a més, segons el partit, és "injust i ineficaç".

Garicano va detallar les propostes en aquesta matèria de Ciutadans, que defensa la creació d'un "fons únic" que substituiria l'actual fons de garantia, i també concretar el "cost real" dels serveis socials en cada territori. Segons ell, es tracta d'un model de finançament similar a l'alemany, si bé amb algunes correccions.