Si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no obre la porta a un pacte in extremis, avui es triarà a l'Audiència de Barcelona el jurat popular que jutjarà els sis mossos acusats de l'homicidi de Juan Andrés Benítez en una reducció policial al barri barceloní del Raval.

Al llarg d'un mes i mig, segons el guió previst, s'asseuran a la banqueta de l'Audiència sis agents de la comissaria de Ciutat Vella, per als quals la Fiscalia demana onze anys de presó per un delicte d'homicidi, i dos mossos més que s'enfronten a any i mig per encobrir l'actuació dels seus companys en la mort de Benítez, ocorreguda el 6 d'octubre de 2013 al carrer Aurora.

No obstant això, acusacions i defenses acudiran a la selecció del jurat amb la vista posada en el TSJC, que encara ha de decidir si expulsa de la causa l'acusació popular exercida per l'Associació Catalana de Drets Humans (ACDH), únic escull que impedeix un pacte entre les parts que alliberi els mossos acusats d'homicidi d'entrar a la presó.

En el cas que el TSJC no aplani el camí del pacte, que preveu el pagament d'una indemnització superior a 100.000 euros a la família de la víctima, el judici donarà començament una vegada triat el jurat, tot i que no es descarta que les parts puguin explorar algun altre acord que satisfaci a acusacions i defenses i eximeixi els mossos d'exposar-se al veredicte d'un jurat popular.

De moment, els agents han aconseguit una primera victòria amb la insòlita decisió del magistrat president del tribunal popular, José Luis Ramírez, de prohibir que els mitjans gravin les imatges de la seva declaració davant el tribunal, després que així ho hagi sol·licitat la Fiscalia. La societat no ho podrà veure ara, però és previsible que en el mes i mig de judici els mitjans tornin a reproduir el vídeo que un veí va gravar.