El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar ahir que «només» es presentarà com a candidat a la presidència de la Generalitat a les pròximes eleccions al Parlament si «la feina» que té encarregada «no s'ha acabat». En una entrevista a la ràdio UA1 de Lleida, que s'emetrà íntegrament avui, Puigdemont es mostra convençut, però, que el seu mandat s'acabarà aquí perquè la política catalana sabrà fer «les coses que pertoca» i serà capaç de posar-se d'acord «en les coses essencials», és a dir, entregar al pròxim Parlament les claus de la propera república catalana. En aquesta línia, el president manifesta que després d'aquesta legislatura podrà convocar «eleccions constituents», tot recordant que va ser aquest motiu el que va moure'l a acceptar la responsabilitat de ser president de la Generalitat.

En aquest context, el president de CDC, Artur Mas, es declara partidari de crear un nou partit en la consulta interna del proper 21 de maig, en la línia de l'aposta que va fer ara fa uns mesos. En declaracions a TV3, Mas va condicionar el seu paper al resultat: «És lògic que si surt aquella opció que tu estàs creient que és la millor o estàs impulsant, el teu paper pugui ser més actiu que no pas en l'altra fórmula», va argumentar. Al fil d'això, l'expresident de la Generalitat va demanar que hi hagi «nous lideratges», però avisava que això no vol dir que siguin persones «que surtin del no-res».

«Quan parlem de renovació no pensem que siguin persones que no hagin fet res en política», va afegir. En aquest sentit, Mas va indicar que no assenyalarà «ningú amb el dit», i va remarcar que pot haver-hi nous candidats al marge dels que ja estan sonant, en al·lusió a Jordi Turull i Germà Gordó. «Jo marcaré que la pròpia CDC impulsi la creació d'una nova formació política», va reblar Mas.

La proposta de Mas va ser ben acollida per la majoria de quadres de CDC, entre els quals s'hi compten els propis Turull i Gordó i Francesc Homs.

Demòcrates posa condicions

Demòcrates de Catalunya, escissió independentista d'Unió, ha traslladat a CDC que només acceptarà reeditar una coalició per a les eleccions si els convergents aparquen les seves sigles, informava l'agència Efe. La formació fins i tot es mostra disposada a no presentar-se a les eleccions si els convergents insisteixen a recuperar les seves sigles perque asseguren que la marca CDC resta més que no pas suma.