Detecten el primer cas de microcefàlia per Zika en un fetus a Catalunya

06.05.2016 | 06:30

El Departament de Salut va confirmar l'aparició del primer cas de microcefàlia per contagi del virus Zika a Catalunya, segons va avançar 8TV. És el primer cas a l'Estat espanyol i el segon que es registra arreu d'Europa. La malaltia l'ha contret una dona embarassada i el virus ha afectat l'embrió, però la dona no està ingressada a cap centre hospitalari. Salut va recordar que actualment a Catalunya hi ha 39 casos d'infecció pel virus Zika, dels quals 15 són homes i 24 dones. D'aquestes dones, 4 estan embarassades i continuen sent sotmeses a estrictes controls periòdics per conèixer l'evolució dels fetus. Una d'aquestes dones ha estat infectada per Zika i dengue i el fetus presenta «diverses malformacions», una de les quals és la microcefàlia.
Salut també va assenyalar que en la resta dels casos, els fetus evolucionen favorablement. A més, es dóna el cas que una dona infectada fa mesos pel virus Zika ha estat mare recentment i, tant ella com el nadó es troben en perfecte estat i no presenten cap complicació. Des del Departament es va voler transmetre també un missatge de tranquil·litat i reiterar que, a data d'avui a Catalunya no hi ha transmissió autòctona del virus del Zika i que tots els casos detectats fins ara han estat importats.
D'altra banda, es continua aplicant el protocol d'atenció a dones embarassades que han estat en situació de risc per contraure el virus Zika. Aquesta guia d'actuació implica fer un seguiment exhaustiu d'aquestes gestants, però també dels seus nadons després del part. No obstant això, l'Agència de Salut Pública de Catalunya reitera la importància d'informar del risc existent a les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques, principalment els països que formen part del Carib, l'Amèrica del Sud i l'Amèrica Central i l'Àfrica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema