La Guàrdia Civil va detenir ahir el primer tinent d'alcalde de Viladecans, el socialista Joaquín ?Guerrero, en el marc de la investigació a Tarragona sobre les suposades adjudicacions manipulades a l'empresa Inipro, afí al PSC, que també s'ha estès a Palau-solità i Plegamans del Vallès Occidental. En total, la policia va dur a terme onze escorcolls entre les localitats de Tarragona i Barcelona

A l'operació, la Guàrdia Civil va detenir en total quatre persones, entre elles Gustavo Cuadrado, que va ser cap del gabinet de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC) -investigat en aquesta causa-, el director d'Inipro, Ricard Campà, el consultor de Viladecans Enrique Miró i el primer tinent d'alcalde de Viladecans. Cuadrado va quedar en llibertat a primera hora de la nit.

La Guàrdia Civil va escorcollar també l'Ajuntament de Tarragona, per accedir al servidor i obtenir dades d'un dels detinguts, així com els ajuntaments de Viladecans i Palau-Solità i Plegamans -els dos dirigits pel PSC-, dos seus mercantils de Barcelona i Viladecans, un despatx professional de Viladecans i en un altre de Reus i els domicilis dels quatre arrestats.

En la causa, dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona i que es manté sota el secret de les actuacions, s'investiga la contractació suposadament irregular, sense publicitat, a Inipro, afí al PSC, per part del consistori de Tarragona, durant l'etapa de Ballesteros, per al servei d'atenció als immigrants.

A l'ajuntament de Viladecans, la Guàrdia Civil va sol·licitar tres o quatre expedients que podrien estar vinculats amb les adjudicacions suposadament irregulars relacionats amb aquest cas. De la seva banda, l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va informar que la Guàrdia Civil va sol·licitar un expedient relatiu a la contractació d'un servei públic de joventut de l'any 2009, quan el consistori el governava CiU amb el suport d'ERC i el PP. Segons el consistori, els agents no van requerir la presència de cap càrrec públic de l'equip de govern, liderat pel PSC en coalició amb CiU i Guanyem.

L'equip de govern de Tarragona, integrat per PSC, PP i UDC, va insistir ahir, de la seva banda, a qualificar el cas Inipro com de «mala praxi» i «d'irregularitats en la gestió», però el van desvincular de qualsevol delicte de corrupció.

Per contra, la portaveu del grup municipal de la CUP i denunciant del cas Inipro, Laia Estrada, va reivindicar una altra vegada la petició, efectuada ja al gener passat, que dimiteixi l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. «O bé no estava al corrent de res i en tot aquest temps tampoc no ha estat capaç d'aclarir res, cosa que seria negligència, o bé estava al corrent de tot i era còmplice dels presumptes delictes», va indicar.

En la causa, que ara s'ha ramificat, el jutge va començar investigant la contractació d'Inipro per part de l'Ajuntament de Tarragona dels serveis d'atenció a la immigració, en què l'exgerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona Antonio Muñoz va invitar a les empreses Inipro, Itinere i Gallets Associats. Inipro i Itinere són del mateix grup, afí al PSC, i Gallets té vinculacions, encara que es va retirar del procediment al·legant excés de treball, malgrat que la seva activitat no té res a veure amb l'objectiu del contracte, que era atendre a la població immigrant. El contracte el va guanyar Itinere i el 2010 se li van pagar 64.000 euros, però es va prorrogar durant el 2011 i el 2012 i el jutge qüestiona els 215.000 euros que han facturat al consistori de forma presumptament irregular. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va autoritzar els pagaments de set factures malgrat les advertències en contra.