El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va donar ahir per fet que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el rebrà quan demani una ?reunió, com va fer amb el primer ministre de Kosovo, territori escindit de Sèrbia «a través d'una declaració unilateral d'independència».

A la sessió de control al president de la Generalitat en el ple parlamentari, Puigdemont va replicar al líder del PPC, Xavier García Albiol, qui el va acusar de fer el «ridícul» en presentar-se com a «president d'una república independent» i no ser rebut per Juncker. Puigdemont va negar que sol·licités personalment aquesta reunió, encara que va admetre que el representant permanent de la Generalitat a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, sempre explora possibles «entrevistes amb les màximes autoritats» comunitàries.

En una entrevista amb el diari belga Le Soir, Puigdemont va afirmar està disposat a negociar «les ?regles del joc, la data, la pregunta i el quòrum» d'un referèndum pactat amb l'Estat. Tot i això, va assegurar que és «extremadament escèptic» amb la possibilitat d'un pacte amb el proper govern espanyol, que diu que només acceptaria a canvi de «l'organització del referèndum».

En el ple, el president va avançar ahir que la nova llei de pobresa energètica i emergència d'habitatge no serà un «calc» de la norma suspesa pel Tribunal Constitucional, sinó una «reformulació», mentre que l'oposició el va instar a aplicar els instruments al seu abast. Preguntat sobre si aquesta nova llei inclourà aspectes suspesos pel TC, Puigdemont va deixar clar que aquesta nova norma inclourà «mesures i eines pràctiques, útils i amb seguretat legal». A més, va insistir que «recollirà» els aspectes no suspesos de la llei actual i «reformularà», però no «calcarà», els punts que han estat recorreguts, perquè portaria al mateix «camí».

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va justificar en una entrevista a la Cadena Ser l'allau de recursos que el seu executiu ha plantejat al TC contra les lleis catalanes. Segons Rajoy, malgrat el compromís que va assolir amb Puigdemont de fer «un esforç» per «evitar o reduir al mínim» la dinàmica dels litigis al TC, va considerar que «sempre que algú se salta una llei és evident que és millor que es resolgui al Tribunal Constitucional que no pas que quedi una llei anticonstitucional en vigor».