L'expresident català Artur Mas va afirmar que «vull ser i seré» en la propera Convergència, però va destacar la importància que emergeixin noves persones capaces de «liderar» el futur d'una formació sense la qual, va dir, «no hi haurà independència». En un discurs en el Consell Nacional de CDC, el líder del partit va fer una crida a ocupar, a través del procés congressual, l'espai central de la política a Catalunya i va avisar els sobiranistes que volen «disminuir» el rol de la seva formació que «sense Convergència no hi haurà independència».

Mas va intervenir un Consell Nacional en què estava present Carles Puigdemont i que es va convocar per ratificar els reglaments -aprovats per unanimitat, sense sorpreses- de la consulta interna i de les primàries del 21 de maig, a les quals pretenen presentar-se dos aspirants: Francesc Homs i Silvia Requena.

Requena va ser la número 2 de Democràcia i Llibertat al Senat per Barcelona i és presidenta de la sectorial d'Igualtat i Drets Civils de Convergència des del 2012. És advocada i sòcia fundadora de Requena Bufet d'Advocats i professora d'Ètica Jurídica a la Universitat Internacional de Catalunya. En alguns cercles se la considera propera a l'exconseller de Justícia Germà Gordó.

Llibergència, el moviment que aglutina els liberals CDC, es va posicionar «enèrgicament» a favor de la creació d'un nou partit polític, aposta que promouran en la consulta interna. Els militants i simpatitzants convergents estan cridats a les urnes el 21 de maig per votar entre dues opcions: Si volen que el seu partit es converteixi en una nova formació o si, en canvi, desitgen que només es renovi l'actual CDC. Llibergència va apostar per la creació d'un nou partit «com la millor garantia per assegurar un projecte que representi el centre polític a Catalunya».

Les baixes d'Unió

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va anunciar ahir que el consell nacional de la formació democratacristiana decidirà aquest dissabte si cal presentar candidatura a les eleccions del 26 de juny i, sense revelar si es postularà o no com a candidat, va dir estar «disposat al que convingui».

Espadaler es va referir a les baixes significatives dels últims dies en les files d'Unió, com les de Francesc Gambús, Antoni Font o Joan Cañada, i va llançar ombres de sospita insinuant que hi ha «algú» darrere les últimes baixes.