Seguretat i prevenció

Endesa i Interior signen un conveni de formació sobre risc elèctric per a bombers

Permetrà la transferència de coneixement, activitats de formació, prevenció d'incidents i augmentar la seguretat de les infraestructures elèctriques

29.04.2016 | 09:00
El moment de la signatura del conveni.
El moment de la signatura del conveni.

Endesa i el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS) i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) han signat aquest dijous, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Seguretat i Salut al Treball, un conveni de col·laboració per fixar les bases per realitzar una sèrie de jornades formatives per als Bombers de la Generalitat sobre les característiques de les instal·lacions elèctriques per tal de millorar la seguretat en cas d'haver d'intervenir-hi i millorar la resposta operativa.

Amb aquest conveni, que han signat la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Annabel Marcos, el director general de prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments del Departament d'Interior, Juli Gendrau, i la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, es posa de manifest la voluntat de treballar plegats en vers a la seguretat i la prevenció en matèria de risc elèctric.

Després d'agrair als assistents de les diferents institucions la seva presència i el treball previ i conjunt dut a terme per arribar a formalitzar el conveni, la directora de l'ISPC, Annabel Marcos, ha destacat la important tasca desenvolupada per l'Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya. “El conveni signat avui és un exemple de l'impuls de l'Escola”, segons Marcos.

Per la seva banda, Juli Gendrau, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments ha posat en valor que convenis com el signat avui, basats en la relació público-privada. Així mateix, Gendrau ha recordat que la col·laboració amb Endesa no és nova i segueix una línia col·laborativa, en el camp de la prevenció, que ha de continuar en benefici del ciutadà”. Segons Gendrau, “un millor coneixement de les empreses per part dels Bombers de la Generalitat és important per tal d'afrontar millor les emergències i la seva resolució”.

Finalment, la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa ha explicat que “la seguretat és un dels valors més importants, i transversals, a la nostra companyia” i s'ha mostrat convençuda de la continuitat d'aquesta col·laboració amb l'ISPC i els Bombers de la Generalitat.

Intercanvi de coneixements

En virtut del document signat, s'estableix un marc de col·laboració entre les parts per a la transferència dels coneixements i per a la realització d'activitats de formació en el qual, el personal d'Endesa actuarà com a personal docent en les seves instal·lacions, realitzant demostracions –tant teòriques com pràctiques–, per tal que el cos de Bombers de la Generalitat conegui de primera mà i sobre el terreny la singularitat de les infraestructures elèctriques. Aquest aspecte és important, atès que aquestes demostracions difícilment es podrien dur a terme en espais de simulació.

D'aquesta manera, si mai hi ha un incident i s'ha d'intervenir en instal·lacions de la Companyia, els bombers, no només coneixeran quins són els elements que composen cadascun dels seus espais sinó que milloraran la seva resposta operativa, a través del coneixement de les millors formes d'interactuar-hi i optimitzar així l'eficiència de les tasques d'extinció, tot minimitzant els danys materials i proporcionant un ràpid restabliment del servei elèctric.

A més, es crearà una comissió de seguretat per al desenvolupament, seguiment i impuls de les actuacions adoptades formada per representants de les diferents parts. Es pretén, així, facilitar la comunicació, establir un calendari d'activitats formatives, exercicis pràctics i realitzar un seguiment de les diferents actuacions efectuades.

L'acord té vigència de dos anys, prorrogable tàcitament per un període de dos anys més. Amb aquests tipus de convenis, la Companyia demostra, una vegada més, la seva promoció d'una cultura preventiva, mitjançat la qual es doti de condicions segures tant per les persones que treballes a les instal·lacions, com a les persones alienes que, donat el cas, es puguin veure involucrades en operacions de salvaments o extinció d'incendis.

Dia Mundial de la Seguretat i Salut al Treball

L'Organització Internacional del Treball celebra cada 28 d'abril aquesta jornada per promoure la prevenció d'accidents de treball i infermetats professionals arreu del món. Es tracta d'una campanya de sensibilització destinada a centrar l'atenció internacional sobre la magnitud del problema i sobre com la promoció d'una cultura de seguretat i salut a la feina pot reduir els accidents i les lesions provocades a l'àmbit professional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema