El Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar la llei catalana que grava la producció d'energia elèctrica nuclear, impugnada pel Govern al juliol de l'any passat, en entendre que vulnera les lleis de finançament autonòmic perquè coincideix amb un altre tribut similar d'àmbit estatal.

En la seva sentència, que compta amb el vot particular del magistrat Juan Antonio Xiol, el TC declara inconstitucional la llei que el Parlament va aprovar al desembre del 2014 per gravar les emissions produïdes pels avions i la indústria, així com la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear.

La sentència dóna la raó al Govern, que va presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana, per entendre que la base imposable d'aquest impost -amb el qual la Generalitat ha recaptat 48 milions d'euros- coincideix amb el tribut estatal sobre producció de combustible nuclear.

La Generalitat, de la seva banda, va al·legar que hi ha diferències entre els dos impostos, ja que mentre l'estatal grava el material resultant del procés de producció d'energia elèctrica termonuclear -els residus radioactius-, l'autonòmic s'aplica al combustible nuclear que s'introdueix en el reactor, pel risc per al medi ambient que entranya.

El Constitucional considera que existeix «equivalència» entre el tribut autonòmic i l'estatal, ja que aquest «grava tant la producció de combustible com els residus», i insisteix que no es pot separar la utilització i la producció del combustible nuclear. efe madrid