El PSC celebrarà primàries només entre militants i simpatitzants per elegir el seu cap de cartell si finalment es convoquen noves eleccions generals, ja que per la «urgència» que pot suposar un avançament electoral per a juny no podrà dur-se a terme el procés obert a tota la ciutadania.

Així ho va explicar la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, en roda de premsa després d'una reunió del Secretariat del partit en la qual els socialistes catalans van analitzar el «previsible calendari de primàries». «El calendari no es posarà en marxa fins a la dissolució de les Corts i fins que no quedi clara la convocatòria d'eleccions», va deixar clar la dirigent, que va relatar que «per la urgència de temps» que suposarà aquest probable avançament electoral, el procés serà només obert a afiliats (militants i simpatitzants), en lloc de a tota la ciutadania de Catalunya.

Escarp va recordar en aquest sentit que el reglament de primàries del partit preveu que, en cas d'un avançament electoral, es contempli que les primàries puguin no ser obertes a tota la ciutadania, com fa el partit des de les pioneres primàries d'abril del 2014 que van servir per elegir Jaume Collboni candidat a l'alcaldia de Barcelona.

Encara que les dates d'aquest procés vindran sempre marcades per la convocatòria electoral, el PSC preveu que el 30 d'abril i 1 de maig s'enviï la carta a tots els afiliats informant de l'inici del procés i al maig es porti a terme la recollida d'avals de possibles candidats.