642 persones van passar el 2015 pel règim d'aïllament als centres penitenciaris de Catalunya, segons recull l'informe de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura presentat aquest dilluns. La Coordinadora alerta de l'impacte físic i psicològic que pot comportar l'aïllament -com angoixes, depressió, ira, entre altres problemes de salut- i també constata moltes dificultats per denunciar casos de maltractaments a les presons. L'entitat demana "transparència" al Departament de Justícia i insta el Parlament a obrir "un debat profund" sobre l'ús i les conseqüències d'aquest règim. L'informe recull que 53 presos van morir el 2015 a Catalunya: 24 quan estaven interns a presó i 29, fora, per exemple en llibertat condicional o a l'hospital. La mitjana europea es troba en 28 morts per cada 10.000 interns, mentre que a Catalunya és de 61,9, segons dades del 2014.

Un total de 173 persones es trobaven en règim tancat el 2015, 163 homes i 10 dones, segons recull l'informe 'L'aïllament penitenciari a Catalunya des d'una mirada de defensa dels Drets Humans', a partir de dades de la Direcció General de Serveis Penitenciaris. La Coordinadora per a la Prevenció i al Denúncia de la Tortura, que ha elaborat el document, lamenta que no hi hagi dades que mostrin la durada dels temps que els presos van estar en aïllament i que, de les 642 persones que van passar per aquest règim el 2015, no es disposin d'altres informacions desagregades, com per exemple el gènere.

Per això la Coordinadora demana "més transparència" al Departament de Justícia a l'hora d'oferir dades sobre el règim d'aïllament, un sistema legal concebut per donar resposta als problemes d'ordre i seguretat a les presons. El règim d'aïllament es troba regulat tant com a grau de tractament -el primer grau- com a sanció i mitjà coercitiu. Com a sanció, es preveu per a la comissió de faltes greus o molt greus i només es pot aplicar en els casos d'agressivitat o violència evident o bé quan l'intern ha alterat de forma reiterada i greu la convivència normal al centre penitenciari.

Durant el 2015 es van produir 55 lesions greus en els centres penitenciaris catalans i 989 de lleus. La Coordinadora lamenta de nou que no s'incloguin dades de denúncies contra funcionaris de presons. Del total de 10.000 expedients de l'any passat, 866 es van resoldre amb sanció, 226 de les quals amb aïllament. 524 de les sancions es van consignar com a "sense classificar".

Una taxa de mortalitat en règim penitenciari a Catalunya que dobla l'europea

A partir de dades del Consell d'Europa corresponents al 2014, la Coordinadora subratlla que la taxa de persones mortes en règim penitenciari a Catalunya va ser de 61,9, més del doble que l'europea, que se situa en 28. Per què a Catalunya la taxa es dispara i és més del doble? "No ho sabem. Precisament per això demanem accedir a més dades i informació", han coincidit a respondre els responsables de l'informe.

L'informe també recull que no hi ha dades que especifiquin en quin lloc -presó, permís de sortida, llibertat condicional- van morir les persones que es trobaven en règim penitenciari i que 14 de les 53 morts el 2015 es van produir per causes desconegudes. El document també mostra que el 2013 la mitjana de la taxa europea de suïcidis va ser de 7,6 per 10.000 interns, mentre que a Catalunya va ser de 10. El 2015, es va informar de 8 suïcidis.

Possibles conseqüències: "ruptura interna" i unes "marques molt profundes"

El document també recull que l'aïllament carcerari pot tenir efectes fisiològics, psicològics i psiquiàtrics greus i que pot generar fins i tot alienació mental severa, insomni, confusió, al·lucinació i psicosi. L'informe assegura que "l'aïllament carcerari està relacionat també amb un alt nombre de conducta suïcida".

La psicòloga d'Irídia - Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irene Santiago ha assenyalat que el règim d'aïllament "ataca la dignitat" de les persones i en comporta una "deshumanització". Santiago ha alertat que el règim pot provocar una "ruptura interna" en els presos i deixar "unes marques molt profundes que dificulten les posteriors rehabilitacions i reinsercions a la societat".

Més denúncies per maltractaments als mòduls d'aïllaments que als ordinaris

Una altra de les conclusions de l'informe és que l'índex de denúncies de maltractaments o tortures als mòduls d'aïllament de les presons catalanes és superior al dels mòduls ordinaris, segons el Comitè Europeu de la Prevenció de la Tortura, el Síndic de Greuges i la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura. Aquesta entitat assegura que s'han "detectat casos de mort al Departament Especial de Règim Tancat (DERT) que estan relacionats amb les condicions especials que aquest tipus de règim genera de vida". L'informe destaca que la normativa internacional estableix que el règim d'aïllament s'ha d'aplicar de manera excepcional i no prolongada i que, en qualsevol cas, l'administració ha de vetllar per la integritat física i psíquica de les persones.

La Coordinadora veu "urgent" limitar l'ús i els temps d'estada en aïllament

Lluïsa Domingo, de la Coordinadora, ha reclamat "un debat públic i parlamentari" sobre el règim d'aïllament. "Potser hauria arribat el moment de qüestionar-ne el funcionament, la utilitat i la necessitat de la seva pròpia existència", ha apuntat. Domingo també veu "urgent", mentre no es produeixi aquest debat, "limitar de manera immediata l'ús i els temps d'estada" d'aquest règim.