Tots els col·legis Maristes de la província de l'Hermitatge, que inclou els nou centres de Catalunya i els de França, Grècia i Hongria, han reforçat amb un decàleg el protocol d'actuació sobre casos d'abusos a menors que tenien en vigor des de l'any 2011. Arran del cas de l'exprofessor de gimnàstica del col·legi dels Maristes de Sants-Les Corts, Joaquim Benítez, investigat i acusat de quatre delictes sexuals pels quals declararà aquesta setmana al jutjat, l'orde religiós ha decidit reforçar i actualitzar les mesures. Així doncs, fonts dels Maristes, que van denunciar l'exprofessor davant la fiscalia, el van expulsar del centre i el van obligar a renunciar a qualsevol compensació o al cobrament de l'atur, asseguren que els seus col·legis van ser els primers a disposar d'una "Guia per a la protecció dels nens", que preveu tots els passos per prevenir abusos i denunciar-los.

Gràcies a aquest protocol, han estat descoberts, per exemple, casos d'abusos a alumnes que els havien patit en l'àmbit familiar i també el cas del monitor en pràctiques que presumptament va abusar de diverses alumnes al col·legi dels Maristes de Sants, que també està denunciat.

Els Maristes de la província de l'Hermitatge van decidir elaborar la guia després que l'ONU aprovés l'any 1989 la Convenció sobre els Drets dels Nens i després d'alguns casos ocorreguts a les seves escoles, com el cas del mestre "Lucio", als Maristes de Badalona.

La guia introdueix la política provincial de protecció dels nens, un glossari on descriu les diferents pràctiques d'abusos o persecucions que es poden produir, un protocol d'indicadors per detectar casos d'abusos i els protocols i procediments que cal seguir quan es compromet la protecció dels menors. A més, també inclou els telèfons de contacte amb els serveis d'atenció a la infància i adolescència de la Generalitat, la Fiscalia de Menors, els Mossos d'Esquadra i el Síndic de Greuges.

Després del cas Benítez, els Maristes, que han creat un equip d'atenció a les víctimes els casos d'abusos de les quals han prescrit perquè han passat molts anys, han inclòs un decàleg en el qual es comprometen "a seguir avançant en l'aplicació i el desenvolupament dels protocols propis davant qualsevol mena d'abús als nens", i difonen a tots els seus centres internacionals la campanya "Trenca el silenci", encaminada a prevenir i actuar davant casos d'abusos.

El decàleg també compromet a difondre entre tota la comunitat educativa i amb total transparència "totes les accions que es duguin a terme en el marc de la defensa dels drets dels nens".