El Govern proposarà a les comunitats autònomes elevar del 0,3 al 0,7% del PIB el seu objectiu de dèficit per al 2016, va informar el Ministeri de la Presidència en un comunicat després de la reunió de la comissió general de secretaris d'Estat i subsecretaris.

Aquest augment respon a la nova sendera de consolidació fiscal que l'Executiu inclourà en el Programa d'Estabilitat que es comunicarà a la Comissió Europea (CE) abans de final d'abril i que puja l'objectiu de dèficit del conjunt de les administracions públiques al 3,6% del PIB el 2016.

El nou objectiu suposa un marge de vuit dècimes respecte a l'anterior (2,8%) que es repartirà per igual entre les autonomies i la Seguretat Social, ja que les dues administracions tenen la mateixa meta, que passa del 0,3 al 0,7% del PIB. De la seva banda, les entitats locals mantindran l'objectiu inicial del 0%. El Govern informarà de la nova sendera fiscal a la Comissió Nacional d'Administració Local dimarts que ve 26 i al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) dijous que ve dia 28.

Segons el comunicat, el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques celebrarà des d'aquesta mateixa setmana reunions tècniques bilaterals amb totes les comunitats autònomes que van incomplir l'objectiu de dèficit del 2015 per negociar el contingut dels plans d'ajust i dels plans econòmicofinancers.

El Govern va recordar que l'objectiu del 2015 per a les autonomies era del 0,7% del PIB i que només tres d'elles el van assolir (Canàries, Galícia i el País Basc). Amb la nova meta tenen un any més per assolir-lo i per a això comptaran amb un increment del finançament autonòmic de 7.400 milions d'euros respecte al que van tenir l'any passat. La nota posa èmfasi també en què les comunitats estan estalviant més de 3.000 milions per les condicions avantatjoses dels préstecs aconseguits a través dels mecanisme de liquiditat posats en marxa per l'Estat.

També es va insistir que per garantir que es compleixi la regla de despesa i la nova sendera de consolidació fiscal, l'Estat ha aprovat l'aplicació de diversos articles de la llei d'Estabilitat Pressupostària amb mesures preventives i coercitives, cosa que dóna compliment a la recomanació remesa per la CE després de l'incompliment per part de les comunitats autònomes.

El Govern, segons va acordar ahir a la comissió general de secretaris d'Estat i subsecretaris, transmetrà a Brussel·les que manté el seu compromís amb la reducció del dèficit públic, però amb una nova sendera de consolidació fiscal compatible amb el creixement econòmic i la creació de llocs de treball. «Ara, la prioritat del Govern és consolidar aquest creixement econòmic, que s'ha trasllat íntegrament a la creació de llocs de treball a Espanya i que està tirant cap amunt la pròpia economia de la Unió Europea», va afegir l'executiu.