El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha regalat aquest dimecres al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, un facsímil de la primera edició de la segona part d''El Quixot', on el protagonista del llibre de Cervantes i Sancho Panza visiten Barcelona. Ha estat l'element més destacat de l'inici d'aquesta reunió entre els dos presidents que, a diferència d'anteriors trobades entre Rajoy i Artur Mas, ha tingut un ambient molt distés, amb somriures per part dels dos protagonistes i intercanvi de comentaris davant les càmeres.

Puigdemont ha arribat a la residència oficial de Rajoy quan passaven tres minuts de les cinc de la tarda i el president espanyol l'ha esperat al capdavant dels quatre graons de l'edifici. S'han deixat fotografiar i han encaixat les mans per segona vegada a petició dels fotògrafs. Ja a dins la sala Tapissos, tots dos han conversat i Rajoy ha anunciat als periodistes que li regalava a Puigdemont aquesta edició d''El Quixot', coincidint amb el 400 aniversari del naixement de Cervantes.

Puigdemont ha assistit a la reunió amb una carpeta fosca on portava un document amb 46 punts que la Generalitat espera que la Moncloa accedeixi a abordar i resoldre. Són el doble dels que Artur Mas va lliurar al president espanyol a la reunió que van mantenir l'estiu del 2014.

La carpeta de Puigdemont concreta els quatre blocs que ell mateix va anunciar que plantejaria a Rajoy: el primer bloc és el del procés independentista i el referèndum; el segon és el que fa referència als drets bàsics (objectiu de dèficit, pobresa energètica, refugiats); el tercer és el que se centra en els incompliments, i el quart és el que té a veure amb la judicialització de la política, amb el procés judicial del 9-N com a màxim exponent. També hi portava un extracte del discurs d'investidura.

La Moncloa ja ha avançat que el president espanyol tancaria la porta a qualsevol plantejament sobre el referèndum o el procés sobiranista. Segons l'equip del president espanyol, Rajoy assisteix a la reunió amb voluntat "d'escoltar el que li hagi de dir" Puigdemont i "sense cap ordre del dia ni plantejament previst".

Una voluntat de diàleg que, apunten, s'estén a tots els àmbits, malgrat que en les qüestions relatives al procés sobiranista i al referèndum "les postures estan clares" i "no hi ha cap dubte ni canvi per part del president".

Per contra, Rajoy sí que espera que de la trobada surti un intercanvi positiu de plantejaments pel que fa a altres qüestions relatives a les infraestructures o el finançament. El president ja havia estudiat els 23 punts que Artur Mas li va plantejar en la darrera reunió que van mantenir a la Moncloa.

Puigdemont i Rajoy afronten la reunió d'aquest dimecres des de dues situacions molt diferents. El president de la Generalitat té tota la legislatura per davant, tot i que sigui breu, mentre que el popular està en funcions i el seu futur és encara una incògnita. De fet, el català tot just ha fet cent dies al capdavant de l'executiu i acaba de presentar el seu pla de govern.

De moment, l'equip de Rajoy no ha donat a conèixer si algun representant de l'executiu espanyol sortirà en roda de premsa per valorar la reunió un cop finalitzi. En canvi, ha posat a disposició del president de la Generalitat una sala per si vol oferir la seva compareixença davant els mitjans des de la mateixa Moncloa. Aquest, però, declinarà l'oferta i compareixerà als espais de la delegació de la Generalitat a Madrid.